Am participat la Ziua KNX Transilvania si Seminarul HVAC din 11-12 Mai, organizate de Asociatia KNX.

Seminarul HVAC e “priceless” si cel mai probabil ar mai trebui sa ajung la acest seminar pe viitor, fiindca e cam greu sa asimilezi atatea informatii intr-o singura zi. Am studiat unele chestii la masterul in instalatii, pe care il urmez momentan, dar e absolut evidenta diferenta dintre un profesor care preda HVAC la facultate si un profesionist care rezolva probleme legate HVAC in fiecare zi. Aici ma refer la prezentarea domnului de la IMI Hydronic , dar si la gazda evenimentului (presedintele Asociatiei KNX) care m-a impresionat cu cunostintele vaste din domeniul HVAC si care a avut un raspuns la aproape fiecare intrebare din sala. Ar mai fi de mentionat faptul ca in acest seminar nu s-a discutat foarte mult despre KNX, ci (asa cum sugereaza si denumirea lui) despre HVAC. Acest lucru scoate in evidenta faptul ca nu e suficient sa stapanesti ETS (softul de configurare al echipamentelor KNX), sa ai diferite certificari KNX, ci trebuie sa stii exact cum functioneaza fiecare componenta a sistemului pe care urmeaza sa il automatizezi. Trebuie sa cunosti foarte bine instalatiile de incalzire (H), ventilatie (V), aer conditionat (AC), stingere a incendiilor, gaze, alarme, electrice, samd. ca sa le poti “face smart” (automatiza).

Ziua KNX a fost mai mult un eveniment de marketing combinat cu informatii utile (dar incomparabile cu cele de la seminar). Au fost si cateva discutii in contradictoriu, care din punctul meu de vedere ori nu trebuiau sa aiba loc ori nu trebuiau sa se sfarseasca asa.

Prima discutie aprinsa: daca trebuie sa predai fisierul *.knxproj clientului sau nu… si concluzia a fost ca “e o discutie aici”. E evident ca nu e nicio discutie! Atata timp cat clientul a platit pentru un proiect custom (personalizat) pentru el si casa lui, el va primi si fisierul de proiect. (punct)

A doua discutie aprinsa: preturile (minime) cu care poti sa mergi la un dezvoltator imobiliar ca sa ofertezi automatizarea cladirii si a apartamentelor. In primul rand mi se pare ciudat ca la o conferinta despre un sistem smart premium si complex precum KNX se discuta despre bugete minime. Adica daca vrea cineva sistem smart ieftin sigur gaseste, nu cred ca asta e problema. A, vrea neaparat KNX si ieftin. Pai acesta e premium si e scump. Nu inteleg deloc incercarea asociatiei de a-i convinge pe cei prezenti ca pot face un sistem KNX “de buget”. E si cam absurd daca te gandesti ca s-au adunat acolo niste oameni care castiga bani din smart si li se spune ca “uite! poti sa lucrezi foarte mult pe bani foarte putini… KNX!”. Nu cred ca acesta e selling point-ul KNX-ului. Cel putin dupa mine nu a fugit nici un dealer de masini scumpe urland ca “ia-o la pret de dacie!” si (repet) nu inteleg deloc de ce se incurajeaza treaba asta la KNX. Poate ca nu e atat de premium precum mi se pare mie, dar… atata timp cat ai nevoie de cursul de certificare basic (600 euro), softul de configurare (1000 euro), mai trebuie sa treci pe la cateva seminarii/cursuri platite, ai nevoie de echipamente de teste (2-5000 euro), cunostinte/studii in domeniul instalatiilor (7000 lei si 2 ani masterul in instalatii), o gramada de timp, niste cap si multe altele ca sa poti sa duci la bun sfarsit (cu succes) un proiect KNX, te-ai cam astepta ca si “rasplata” sa fie pe masura. Te-ai astepta ca asociatia sa promoveze solutia KNX ca fiind una de top, care necesita neaparat personal super-calificat pentru a fi pus in functiune si care costa pe masura! Te-ai astepta sa te ajute sa gasesti mai usor clientul potrivit pentru acest sistem, cu un plan bine pus la punct si nu cu “dar ti-l dau mai ieftin boss”.

Per total evenimentele au fost super ok, pline de informatii utile, recomand sa participati daca aveti ocazia fiindca e un “turneu” care continua in diferite zone ale tarii. Mai multe informatii probabil puteti gasi pe pagina de facebook Asociatia KNX.

Noi oricum vom discuta mai multe despre smart si pretul smartului fiindca momentan avem 2 proiecte “pilot” in lucru: un apartament pe Home Assistant si showroom-ul din Cluj care intra in renovare si va fi echipat cu KNX. Mai multe detalii in curand!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

©2022 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont