Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX? – Partea I – Ce e de stiut despre KNX

Pentru inceput avem nevoie de o sursa KNX. Tensiunea nominala a sistemului KNX TP este de 24VDC, insa sursele KNX asigura 30VDC pentru a compensa pierderile de tensiune. Device-urile KNX in general functioneaza corect intre 21 si 30VDC, deci avem o toleranta de 9V. Neaparat e nevoie de o sursa KNX si nu orice sursa de 24VDC e ok. Deoarece si alimentarea si transmiterea datelor se intampla pe acele doua fire (TP), sursa KNX are integrata partea de „choke” care echilibreaza lucrurile pe firele acestea. Sursa se va alege in functie de consumatori, dar nu trebuie exagerat deorece curentul nominal al dispozitivelor KNX e aproximativ 10mA. Eu am ales o sursa de 160mA de la BES pentru primele experimente pe KNX.

Pret orientativ: 550 lei TVA inclus de la KNXMAG

Pe urma avem nevoie de (cel putin) un actuator KNX (diferite relee, dimmer, termostat, etc.). Vestea buna e ca recent au aparut unele actuatoare multifunctionale care sunt ideale pentru experimente. Am ales un actuator de 16 canale de la DINUY (IT KNT 016), care mai are si 23 intrari (16 digitale si 7 analogice). Are 16 relee care pot fi configurate ca intrerupatoare sau pentru controlul jaluzelelor (2 canale), la intrarile digitale putem conecta senzori binari sau butoane push (intrerupatoare cu revenire), iar la intrarile analogice putem conecta senzori de temperatura si putem folosi actuatorul pe post de termostat. Totusi, as mentiona ca nu cred ca e foarte ok sa se foloseasca aceste dispozitive multifunctionale la proiecte mai ample, deoarece daca un dispozitiv pateste ceva, practic pierdem o multime de functionalitati (iluminat, prize, incalzire/racire, umbrire, alte functii care depind de aceste relee). E o solutie mai ieftina si ideala pentru experimente si proiecte mai mici, cu un buget limitat.

actuator-knx-dinuy

Pret orientativ: 1800 lei TVA inclus de la KNXMAG

(este si varianta cu 4 canale+intrari si costa aproximativ 650 lei)

Mai avem nevoie de senzori KNX (push button KNX, interfata binara, senzor de miscare, temperatura, vant, etc.). Cum am mentionat anterior, actuatorul nostru multifunctional are mai multe intrari si astfel am putut conecta un senzor de temperatura la intrerea analogica si intrerupatoare cu revenire (push button) la intrarile digitale. Mai avem 2 interfete binare MDT care fac exact acelasi lucru ca si intrarile digitale de pe actuatorul DINUY, dar se monteaza in doza, in spatele intrerupatoarelor clasice. Si mai avem niste butoane de la VIMAR (01586 si 01581) care au si cate un releu (adica actuator) si care sunt nativ KNX, astfel se conecteaza direct la busul KNX.

Pret orientativ: 940 lei si 700 lei TVA inclus de la VIMAR sau SmartHome360.ro

Pret orientativ: 250 lei si 40 lei TVA inclus de la KNXMAG

Deci pana acum avem o sursa, un actuator multifunctional (+ cele 2 relee din dispozitivele Vimar) si niste senzori. Practic am putea construi un sistem simplu KNX doar cu sursa si cu intrarile si iesirile de pe actuatorul multifunctional, doar ca acestea mai trebuie si configurate sa faca exact ceea ce vrem noi.

Pentru asta mai avem nevoie de o interfata IP sau USB prin care ne putem conecta la aceste device-uri si le putem configura de pe laptop. Dupa cum am spus anterior, recomand interfata IP deoarece o data ce sistemul KNX ajunge pe reteaua locala (LAN) posibilitatile de interconecare cu alte sisteme smart sunt nelimitate. Initial am ales o interfata IP de la MDT. Pe urma am fost curios legat de noul bridge de la 1HOME (e si o interfata IP integrata in el) care face sistemul KNX compatibil cu Apple HomeKit, Google Assistant si Amazon Alexa.

Pret orientativ: 1000 lei si 3000 lei TVA inclus

Din cate puteti observa un sistem KNX e compus din 3 categorii de dispozitive:

  • Componente ale sistemului: sursa, interfata IP/USB, Couplere (leaga diferite parti ale sistemului KNX intre ele daca avem mai multe dispozitive – nu e cazul la sisteme mici)
  • Senzori: butoane push, touch-uri, senzori de miscare, prezenta, intrari binare, etc.
  • Actuatoare: pentru iluminat, jaluzele, dimming, incalzire, analogice, etc.

Articol extras din referatul “KNX – Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX?” intocmit in cadrul programului de master „Ingineria Instalațiilor” din cadrul UTCN, la Activitatea de cercetare II.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

©2023 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont