Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX? – Partea I – Ce e de stiut despre KNX

Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX? – Partea II – Alegerea produselor KNX

Legarea dispozitivelor e foarte simpla, se alimenteaza transformatorul de la reteaua electrica (faza, nul, impamantare), iar din secundarul transformatorului plecam cu cele 2 fire (twisted wires) catre restul dispozitivelor KNX. Transferul de date (comunicarea) intre dispozitive si alimentarea lor se intampla pe aceste 2 fire. Firele galben si alb le folosim doar in situatia in care dispozitive care au nevoie de alimentare suplimentara, de exemplu ecranele tactile.

Sunt cateva limitari precum:

  • Orice topologie se poate folosi, mai putin topologia inel (ring/loop)
  • Se pot conecta maxim 256 de dispozitive TP pe o linie (incepand cu 2018)
  • lungimea maxima a unei linii este de maxim 1000 m
  • distanta de la sursa KNX la dispozitivul KNX este de maxim 350 m
  • distanta dintre 2 dispozitive intr-o linie este de maxim 700 m
  • distanta dintre bus si firele de alimentare (230/400V)

Sunt cam irelevante aceste informatii in situatia de fata, deoarece nu prea avem cum sa ne lovim de aceste limitari. La fel de irelevant e si faptul ca un sistem KNX e format din linii, zone, backbone line care sunt legate intre ele prin couplere/line repeatere. Teoretic un sistem KNX poate avea peste 50000 de dispozitive KNX si da, in cazul acesta trebuie sa avem aceste informatii, dar noi avem sub 10 dispozitive pentru inceput.

Prin urmare e suficient sa intelegem ca unitatea de baza e linia. Aceasta linie include o sursa KNX (cu acel choke incorporat) si in functie de situatie putem conecta maxim 64 de device-uri KNX TP. Pornim de la sursa cu firele TP catre un senzor si/sau catre un actuator, din senzor/actuator catre alti senzori si alte actuatoare, astfel ajungand la o topologie de tip arbore foarte flexibila, un sistem care poate fi extins foarte usor in orice directie. Atata timp cat nu se incurca bus-ul KNX cu conductorii de la reteaua electrica (230V) nu cred ca se poate intampla ceva foarte gresit la partea de instalare a produselor KNX.

Sursa: Curs Asociatia “KNX ROMANIA”

Nu e obligatoriu sa se foloseasca acel cablu KNX, se poate folosi cam orice conductor, de fapt uni producatori chiar recomanda cablu CAT7 care e compus din 4 perechi si nu din 2 precum cablul KNX.

Articol extras din referatul “KNX – Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX?” intocmit in cadrul programului de master „Ingineria Instalațiilor” din cadrul UTCN, la Activitatea de cercetare II.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

©2023 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont