Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX? – Partea I – Ce e de stiut despre KNX

Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX? – Partea II – Alegerea produselor KNX

Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX? – Partea III – Instalarea produselor KNX

Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX? – Partea IV – Comunicarea intre dispozitivele KNX

Pentru configurarea/programarea sistemului KNX se foloseste programul ETS (Engineering Tool Software).

Programul e unul platit, are mai multe tipuri de licente. Eu am achizitionat varianta Lite care permite configurarea a maxim 20 de dispozitive KNX intr-un proiect, spre deosebire de varianta demo care permite configurarea a doar 5 dispozitive. Preturile variaza intre 200 si 1000 euro, dar ocazional sunt tot felul de discounturi. In plus, daca creezi un cont si parcurgi cursul de pe https://wbt5.knx.org/ primesti un voucher pentru ETS Lite (cel putin asa era cand am achizitionat eu ETS Lite).

Si aici incepe „distractia”. Din punctul meu de vedere partea de hardware e vreo 30%, iar configurare sistemului KNX e 70%. Din cate ati putut observa alegerea si instalarea dispozitivelor nu e neaparat foarte complicata, insa la partea de configurare fiecare dispozitiv are o multime de setari.

Cream proiectul in ETS, adaugam cateva parti ale cladirii (nivel, camera, etc.), verificam ce device-uri avem si importam din catalog datele produsului (acestea sunt oferite gratuit de catre producator).

Abia dupa toate astea ne apucam efectiv de configurat ceva. Intram la partea de parametrii a device-ului KNX si practic setam la ce vrem sa folosim acel device sau acea parte a device-ului.

Aproape la orice modificare a parametrilor se modifica si partea de grup obiecte. Aceste grup obicete ulterior se adauga in grup adrese. Practic aici se intampla legatura intre device-urile KNX.

Dupa ce avem grup adresele si o topologie definita in ETS, acestea trebuie „descarcate” pe device-uri prin interfata IP sau USB cu ajutorul careia se realizeaza legatura intre laptop si dispozitivele KNX. (da, in ETS se numeste „download” si induce putin in eroare din moment ce noi teoretic incarcam ceva de pe laptop in memoria device-ului KNX)

Aici ar mai fi foarte multe de spus. Evident sunt foarte foarte multe detalii pe care le-am omis, dar trebuie date cateva mii de click-uri in ETS-ul acela pana ce te obisnuiesti cu el. Sincer mi se pare cam „butucanos” si imi aduce aminte de Windows 95. Se poate mult mai bine de atat si asta demonstreaza Loxone cu softul lor de configurare care este mult mai user friendly decat ETS. Dar sa nu uitam ca urmeaza sa apara ETS 6 si poate ca acesta va aduce imbunatatiri majore pe partea aceasta (cel mai probabil nu, dar poate).

Pentru mai multe detalii concrete despre ETS recomand cursul KNX/ETS Primer de pe Udemy. Costa doar vreo 10-20 euro (cand e la reducere) in comparatie cu un curs live si certificat de la Asociatia KNX Romania care m-a costat 600 euro. Evident cursul live e altceva, poti sa pui si intrebari, sa afli mai multe informatii concrete, dar pentru inceput cred ca e super ok cursul de pe Udemy. (din 8 ore de curs, 7 sunt despre configurarea sistemului prin ETS si doar o ora e despre partea de hardware, deci e foarte complicata treaba asta cu configuratul)

Articol extras din referatul “KNX – Cum incepem sa facem casa inteligenta cu KNX?” intocmit in cadrul programului de master „Ingineria Instalațiilor” din cadrul UTCN, la Activitatea de cercetare II.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

©2022 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont