Am achizitionat spatiile in care functioneaza firma! Si asta inseamna ca putem sa incepem sa spargem peretii, sa refacem instalatiile pentru KNX si sa avem un showroom SmartHome360 multi-brand la un alt nivel.

Ideea initiala cu SmartHome360 a fost sa acoperim toate solutiile smart home reusite de pe piata, in asa fel incat clientul sa poata alege cel mai potrivit sistem pentru el. Nu cel mai bun, nu cel mai ieftin, nu cel mai luxos si nu alte povesti de vanzatori experti care cunosc un singur sistem… nu… dintre toate sistemele smart de pe piata sa putem oferi cel mai potrivit sistem pentru acea casa. In functie de cerinte, automatizari, stil de viata, interfata aplicatiei, buget, finisaje, culori preferate, samd. clientul sa ia cea mai buna decizie.

Dupa o vreme am ajuns la concluzia ca degeaba ne straduim sa oferim solutia smart perfecta pentru client, ca problema e total altundeva. Prima problema e ca pe cand ajunge clientul la partea de smart deja e prea tarziu. Are niste instalatii la nivel de arta Dorelistica de numai stai si te minunezi. “Cum a putut artistul sa gandeasca asa ceva?! Incredibil… magnific de-a dreptul…” Evident trebuie spart tot si refacut. Dar nu se poate si se merge pe ceva solutii fara nul, asa, ce se poate… mai mult sa para smart. A doua problema e ca si daca are niste instalatii mai de doamne-ajuta si s-ar putea face ceva mai smart cu mici modificari, pai nu se poate. Domnu’ client a venit la magazin smart fiindca el vrea doar produsele, consultanta, suport tehnic telefonic 24 din 24 (gratuit evident), ca se descurca electricianul ala care nu o mai vazut in viata lui asa ceva sau face domnu’ client un DIY si sigur iese. A, am uitat… mai vrea si garantie “no matter what” pentru toate produsele pe care le prajeste in incercarea de a intelege catusi de putin cum functioneaza ele de fapt.

Si cumva s-au adunat toate aceste cazuri triste si am zis ca nu se mai poate. SmartHome360 trebuie sa ofere solutii smart home complete, de la proiectare pana la cheie. Oricine poate vinde chestii smart online, dar din cate se pare foarte putini inteleg ce vand de fapt si foarte putini se descurca cu montajul si cu configurarea produselor smart. Asta e problema care trebuie rezolvata pe piata smart! In 2015 cand ne-am apucat de importat intrerupatoare touch nu gaseai asa ceva in Romania. Pe urma Sonoff, Broadlink, Tuya, samd. Acum e plin de ele si la magazinul alimentar. Dar degeaba, daca nu are cine sa le monteze si sa le configureze. Si vorbesc de niste produse plug and play, nu de sisteme de automatizare complexe.

Sa revenim la proiectul SmartHome360. In primul rand vom avea un showroom smart multi-brand de la Tuya pana la KNX unde clientul va putea testa orice sistem. Vom include si Vimar View, Samsung SmartThings, Apple HomeKit, Home Assistant, Fibaro, Homey, Vera, Hubitat, Legrand MyHome, Loxone si multe alte produse care se pot integra in aceste sisteme. In al doilea rand se vor oferi servicii precum consultanta avansata legat de orice problema smart (evident contra cost), evaluarea instalatiilor existente, a sistemului smart existent, executia instalatiilor, configurarea sistemelor smart, servicii de arhitectura (de la autorizatie pana la cheie), servicii de proiectare (structura, instalatii, sisteme smart) si multe altele.

Practic vrem sa acoperim absolut tot ce tine de constructia unei case smart sau de amenajarea unui apartament smart prin diversi parteneri specializati in domeniile conexe, dar in asa fel incat rezultatul sa fie unul cat se poate smart. Evident serviciile acestea vor veni cu niste costuri considerabile, dar vor fi total altceva decat ce se gaseste momentan pe piata.

Am discutat cu o gramada de persoane din domeniul constructiilor: ingineri, diriginti de santier, RTE, arhitecti, mesteri, etc. Multi spun ca problema majora e ca la noi nu se investeste in casa aceea, la noi se face ca sa fie facut, cat mai ieftin, “pe de gratis” daca se poate. Beneficiarul n-are bani nici de gard, dar el vrea ca pana la toamna sa fie gata casa si sa fie si smart. E evident ca SmartHome360, smart-ul in general, nu e pentru beneficiari care nu dau 2 lei pe consultanta, inginerie, proiecte tehnice, verificari, certificate de conformitate, mentenanta, samd.

Cealalta problema e ca piata a ajuns la un nivel la care si daca ai vrea sa investesti in casa aceea nu mai gasesti cui sa ii dai banii aia multi, ca toti sunt deja pe sistemul “lasa ca merge si asa”. Si daca ai pile la cea mai mare firma din oras, care ia doar “lucrari mari”, si ii convingi sa iti execute instalatiile, o sa ti-l trimita pe acelasi Dorel (care baga 12-15 ore pe zi cu acelasi patent si acelasi cutter) ca sa iti faca in casa exact “cat se poate” si nimic mai mult. De smart nici nu discutam, ca n-o auzit nimeni de asa ceva in firma aia. Si pe urma ne intoarcem la situatiile mentionate la inceputul articolului, si tot asa si tot asa, pana cand “dezastrele” acestea vor fi tot mai greu de ignorat.

Problema nu mai e pretul. Oricine poate mai ieftin. Peste tot vedeti ca “a crescut puterea de cumparare a romanilor”. Si intr-adevar, de banii nostri putem cumpara muuult mai multe lucruri in ziua de azi. Lucruri care ies de pe o banda rulanta din China, proiecte care is trase la xerox, lucruri care is facute doar ca sa fie facute. Insa daca vrem sa cumparam ceva personalizat pentru noi si doar pentru noi, pretul e mai mare decat oricand. Cati ati cumparat mobilier custom facut pentru voi de un tamplar si nu de la primul lant de magazine care fabrica jumatate in China si cealalta jumatate pe vaporul care vine din China? La fel si cu instalatiile si cu smartul. Cati ati modificat sau macar verificat instalatiile primite de la constructor cu un inginer sau electrician autorizat ANRE? Cati ati platit un sistem smart care e adaptat la stilul vostru de viata? Sa aprinzi becurile de pe telefon si cu Alexa e la fel si la Ionica si la Marinica… un sistem care stie programul vostru pe saptamana aceasta, un sistem personalizat pentru voi e total altceva.

Cam asta e ideea SmartHome360. Cumva incep sa se alinieze lucrurile in asa fel incat putem duce ideea la un alt nivel. Avem spatiu, avem buget, avem parteneri dispusi sa investeasca in aceasta idee.

Estimam ca vom deschide showroom-ul in ianuarie, dupa o invetitie de aproximativ 40.000 euro in refacerea completa a instalatiilor, sistemul KNX din spatiu, finisaje, mobilier, produse smart expuse, samd.

Propunere preliminara de la Atelier Mirabo

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

©2021 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont