Acest articol nu e despre smart, nu e pentru potentiali clienti de smart home, nu e pentru pasionati DIY! E pentru cei care au o cariera in domeniul asta smart sau vor sa inceapa o cariera. Adica isi castiga existenta din smart. Fac bani din smart! (sper ca e clar acum…)
Incep direct cu lista ca sa ne intelegem din start despre ce o sa fie vorba.
TEORIE:
- Curs Electrician Constructor (2019) – 1000 lei – la vremea aia credeam ca ajung electrician autorizat ANRE daca fac cursul asta de 2 lei… dar treaba e mult mai complicata, trebuie ani de experienta intr-o firma autorizata, alte cursuri, bla-bla. Cursul in sine nu are nicio valoare… se da o diploma nasoala care nu cred ca ajuta cu nimic daca ai deja studii superioare.
- Case cu adevarat inteligente Loxone Smart Home (2019) – 1000 lei – trebuie cursul ca sa ajungi partener Loxone. La cursul asta cumva mi-am dat seama ca stiu foarte putin despre smart si ca lucrurile is mult mai complexe decat Sonoff si Tuya.
- Curs KNX Basic Certification (2020) – 2900 lei – trebuie cursul ca sa ajungi partener KNX. Trebuie sa cunosti KNX pentru ca e cam singurul sistem care se poate extinde la nivel de ansamblu rezidential, cladiri de birouri si alte chestii mai mari. Majoritatea “expertilor” smart stiu doar ca “e scump dom’le KNX asta”, dar in rest habar nu au ce face. Deci ca integrator respectabil trebuie sa cunosti solutia mai ales fiindca sunt unele situatii unde nu poti rezolva problema smart cu altceva. Chiar daca ai proiecte mai micute, mai diferite, mai wireless, trebuie sa stii ce si cum se poate rezolva cu sistemul KNX si nu doar ca “e scump si complicat”.
- Master Ingineria Instalatiilor UTCN (2020-2022) – 6500 lei – facultatea de inginerie a instalatiilor e chiar ce trebuie cand vorbim de smart. Cateva materii pe care le-am studiat: Sisteme achizitii de date, Complemente de inginerie electrica, Hidraulica, Ventilatii, Instalatii de incalzire, Domotica, Managementul instalatiilor, Energii regenerabile, etc. De lucrurile astea te cam lovesti cand ai treaba cu smartul, plus ca cu diploma asta cica nu mai e nevoie de experienta pentru ANRE. Da, sunt la taxa fiindca am mai facut juma’ de master in ingineria infrastructurii transporturilor (drumuri si poduri) pe vremea cand nu stiam ce o sa ma fac cand o sa fiu mare (prin 2014). Mi-o zis atunci un profesor ca masteru se face dupa ce lucrezi vreo 3 ani si ca numai idiotii termina facultatea si se inscriu la un master in acelasi domeniu fara sa stie de ce studii or avea nevoie peste 3-5 ani. Noh, dar nu l-am ascultat si acuma dupa 5 ani a trebuit sa platesc masteru asta.
- Tehnician Sisteme de Detecție Supraveghere Video Control Acces COR 352130 (2021) – 1500 lei – ca sa poti instala sisteme de genu’ pe bani, firma trebuie sa fie autorizata la politie. Ca sa poti autoriza firma la politie trebuie sa ai cursul asta ca si administrator + minim 1-2 angajati cu acelasi curs.
- Proiectant Sisteme de Securitate – Detectie si Alarmare la Efracție, Control Acces, TVCI COR 215119 (2021) – 2100 lei – aceeasi treaba ca si la tehnician, doar ca asta e pentru proiectare, celalalt e pentru instalare.
- Evaluator de Risc la Securitatea Fizica COR 242115 (2022) – 2000 lei – proiectul sistemului de securitate se intocmeste pe baza unei evaluari de risc. Pentru evaluarea de risc trebuie sa ai diploma de evaluator. Acuma e destul de evident ca un sistem smart avansat are acces control, sistem anti-efractie, camere de supraveghere, etc. Mi s-ar parea nitel penibil sa-i zic la domnu’ beneficiar ca nu ma pot atinge de treburile astea ca n-am fost in stare sa autorizez firma. Daca firma nu e autorizata si se plimba nenea politistu pe acolo… si intreaba ca cine a montat camerele, iar nenea beneficiaru nu stie minti ca e expert DIY, atunci e destul de nasol ca amenzile is cam mari.
Alte cursuri care n-au treaba cu smartul, dar au treaba cu domeniul constructiilor si al instalatiilor: Inspector SSM, curs postuniversitar Evaluator de risc și auditor în domeniul SSM, Responsabil cu gestiunea deseurilor – 5000 lei – astea is cam necesare pentru oricine care intra intr-un santier sau are treaba cu AFM-ul si cu taxele de mediu. Servicii care oricum ajung externalizate ca is prea complicate si ocupa prea mult timp ca sa iti bati capul cu ele ca super-integrator, dar e bine sa ai habar, sa mai poti semna una-doua hartii cand e nevoie.
Cursuri Udemy si alte cursuri online (parcurse partial sau in intregime) – 1000 lei
- https://www.udemy.com/course/knx-ets-primer/
- https://www.udemy.com/course/the-complete-basic-electronics-course
- https://www.udemy.com/course/smart-home-fundamentals-build-your-own-secure-smart-home-with-openhab
- https://www.udemy.com/course/crash-course-digital-electronics
- https://www.udemy.com/course/practical-internet-of-things-hacking-2021
- https://savree.com/en
- https://www.loxone.com/enen/kb-cat/foundation-series/
- Alte cursuri
TOTAL TEORIE: 23000 lei / 3 an = 7660 lei / an
Da, is cam 3,5 ani, nu chiar 3, plus ca masteru si cursul de evaluator inca sunt in desfasurare, dar astea is detalii irelevante.
Alte cursuri de care sunt interesat sau de care o sa am nevoie pentru a ajunge super integrator smart: KNX Advanced, ceva Loxone Advanced (daca exista), mai trebuie cica un curs de electrica pentru ANRE, ceva cu si despre retelistica, mai multa electrica, cursuri HVAC si cam orice are treaba cu smartul… din fericire (sau din nefericire) is foarte multe domenii care au treaba cu smartul.
Acuma sa nu credeti ca stiu la orice ora ce s-a discutat la cursurile astea sau ca pentru cursurile astea trebuie sa fi in oarecare masura “destept”. Din cate stiu absolut toti cei care s-au inscris, s-au prezentat cat de cat la curs (sau doar la examen) au primit diploma. Deci cursurile astea in sine au 0 valoare de departajare. Tot ce ai nevoie ca sa obtii diplomele astea e timp si bani. La sfarsit toti is super absolventi, parteneri, ingineri, maestrii karatisti, intelectuali, (semi)docti, indiferent ca unu are 20j de ani de experienta in smart, electrica, constructii, etc. si celalat acuma isi schimba cariera de maestru-patiser in integrator Loxone. Si cumva asta e fix motivul pentru care e cam obligatoriu sa ai niste cursuri de astea daca te dai integrator respectabil. PENTRU CA ORICE IDIOT LE POATE OBTINE! Si poate convinge cumva beneficiarul ca el e mai bun decat tine. Nu ma intelegeti gresit, nu zic ca cursurile acestea sunt inutile! Dimpotriva, am invatat o gramada de chestii noi… dar din moment ce absolut toti dau diplome la absolut toata lumea nici nu pot sa ma laud cu ele, ca mi-e nitel mie rusine asa. Cumva asa functioneaza business-ul asta cu invatamantul, dar nu intru acuma in detalii… ideea e ca cu cat sunt mai multi absolventi multumiti, cu atat vin mai multi cursanti care platesc. Toata lumea trebuie sa fie multumita, toata lumea promoveaza, din pacate nu toata lumea are habar ce face pe urma.
Si cam asta e treaba cu teoria… teoria-teoria, dar practica… Practica lipseste cu desavarsire de la toate cursurile astea si asta cumva te obliga sa iti cumperi tu singur produse de experimente ca sa faci practica pe ele. Zilele trecuta am asistat la o conversatie (nu am participat, doar am asistat) in care un domn profesor de liceu spunea ca el pleaca din invatamant fiindca el preda ceva chestii tehnice (nu mai stiu exact ce), iar singurele “echipamente” oferite de scoala sunt foile A4. Si cumva asta e si motivul pentru care toti am ajuns experti in pareristica, dar cand e de pus mana si facut ceva concret iese maxim o… (completati voi… eu nu vorbesc urat… ati vazut ce de diplome am? Eu sunt un intelectual! “ahem”) Deciii… sa vedem cat am investit in echipamente de practica in ultimii 3 ani!
PRACTICA:
- Loxone Demo Case – 3000 lei – asta trebuie cumparata neaparat ca sa poti participa la curs. Am dezmembrat valiza, am montat produsele intr-un tablou, am facut niste experimente, le-am expus in magazinul vechi ca sa vad reactia clientilor… siii… reactia a fost… “CAAAAT?!” Asta dupa ce le spuneam pretul. Am ajuns la concluzia ca nu poti vinde Loxone pe langa Sonoff si Livolo, si ca sistemul oricum trebuie instalat si configurat la domnu’ client de catre un profesionist, ca nu e DIY.
- Produse Demo Loxone – 3000 lei – le-am expus, le-am testat, le-oi mai testa.
- Produse KNX pt Experimente – 3000 lei – dupa curs trebuie neaparat niste produse de experimente ca altfel uiti tot ce o zis astia pe acolo si ai dat 600 euro degeaba pe curs. www.knxmag.ro pentru produse KNX.
- Fibaro HC3 + HC3 Lite – 3000 lei – tata (sau mama?) z-wave-ului. Trebuie sa stii z-wave daca te dai integrator respectabil.
- Homey Pro – 2000 lei – poti combina Z-Wave, ZigBee, BLE, RF, dar si KNX cu Homey asta si mai mult de asta eram curios. Mai multe experimente in showroom!
- Hubitat – 700 lei – l-am luat, l-am vazut… o sa fie in showroom!
- Samsung SmartThings – 600 lei – cel mai ieftin hub (destul de) universal, trebuie sa sti de el daca esti integrator respectabil!
- Produse Experimente Tuya – 20000 lei – no aici treaba e in felul urmator. Is o gramada de produse, dar nu toate is reusite. Nu poti sa vinzi orice cacat doar pentru ca scrie pe el Tuya. Si asa am testat o gramada de produse Zemismart, NEO, Heiman si alte chestii no-name ca sa vad daca merita vandute, folosite sau aruncate. Si unele le-am dus direct la reciclat, altele le-am facut cadou, dar nu va panicati ca le gasiti la alte magazine care habar n-au ce vand. Faptul ca nu is bune de nimic, nu inseamna ca nu se pot vinde. Dar daca esti integrator respectabil lucrezi cu produse testate de tine, care stii sigur ca fac ce scrie acolo.
- Salus – 2000 lei – e o solutie super ok si populara pe incalzire, au si reprezentanta in Romania. Ca integrator respectabil trebuie sa cunosti produsele care se gasesc pe piata. Clientul te intreaba ce solutie ai, pe urma vine si zice ca Gicutzu are Salus, ca o vazut o reclama nu stiu de care si cam trebuie sa stii daca se poate folosi pentru ce are el nevoie, daca e stabil, integrabil, fiabil, etc.
- Produse Experimente Z-Wave – 5000 lei – si mai urmeaza! Z-Wave e clar peste ZigBee dpmdv si in unele situatii e absolut nevoie de protocolul acesta de comunicare!
- Supraveghere Video – 3000 lei – am cumparat o gramada de camere de supraveghere Tuya, diferite modele si la unele efectiv era acolo optiunea X, o activai si nu mergea. Nu poti vinde sau instala asa ceva la nimeni! Le-am facut cadou. Acuma am mai testat niste Reolink, HikVision, Woox pe Tuya, NVR-uri, etc., dar vedem exact la showroom! Oricum, nu prea puteam sa fac multe experimente ca nu aveam diploma aia de tehnician… “ahem”
- Acces Control – 5000 lei – am luat tot felul de yale ciudate, cu amprenta, cu cod, cu NFC, cu duhu sfant si concluzia e ca nu prea se potrivesc pe usile de la noi sau trebuie sa tai usa in doua ca sa potrivesti yala smart. Ca integrator respectabil trebuie sa gasesti solutii ok pentru domnul beneficiar, nu sa ii tai usa in doua. In principiu Danalock si Nuki sunt ok, dar pe Tuya nu am gasit nimic convenabil si tot ce am testat a ajuns cadou. Mai cautam!
- Corpuri de iluminat – 5000 lei – am testat tot felul de veioze smart, spoturi, corpuri de iluminat smart, becuri, controllere de banda led, zigbee, bluetooth, z-wave, wifi, etc. Am si becuri Philips Hue intr-o lada, ca eu nu folosesc produse de-astea mainstream care se gasesc la supermarket. Glumesc, ii fain Philips Hue, dar la banii aia… oricum vom avea la showroom.
- Produse Apple pentru HomeKit – 4000 lei – o gramada de oameni is fani Apple si tot intrebau de solutii pentru HomeKit. Si dupa o vreme deja imi era rusine sa tot zic ca nu stiu treburi de astea si am luat un iPad, un HomePod mini, am luat si un bridge 1HOME pentru KNX si Loxone (vreo 500 euro am dat pe treaba asta) ca sa vad si eu Apple HomeKit si sa nu creada oamenii ca is ceva integrator sarac. Cam trebuie sa stii si solutii HomeKit ca noh… Apple o cam prins la lumea care cauta chestii shiny cu un buton si doua optiuni. (mda… nu is fan, am reactii adverse cand aud de apple…)
- Materiale Electrice – 10000 lei – MCB, AFDD, separator, diferentiale, cofrete, cleme, surse, traf de separatie, cabluri, scule, etc. O gramada de prostii am cumparat, ca trebuie cumva sa legi smartu ala si sa il protejezi.
- Alte produse random – 10000 lei
- Aici as mai dori sa mentionez ca singurii! Dar singurii! Care au dat ceva moka au fost cei de la www.vimarpentrutine.ro si cei de la Salus. Deci nu va prea asteptati la chestii moka, ca nu e cazul.
TOTAL PRACTICA: 79300 lei / 3 ani = 26400 lei / an
Acuma nu le-am pastrat toate. Majoritatea au ajuns cadou (vedeti si giveaway-ul de Craciun), o parte sunt in niste lazi, iar o parte vor fi expuse in showroom. Sumele evident sunt estimative (unele). Am incercat sa nu calculez produsele pe care le-am luat de experimente, dar am ajuns sa le folosesc in proiecte proprii (de ex. Nanoleaf ~ 3000 lei, senzori CO, fum, inundatie Fibaro ~ 1000 lei, etc.). In plus, sunt o gramada de situatii in care trebuie sa testez marfa pentru vanzare, fiindca suna clientul X ca la el produsele nu functioneaza conform. Iau de pe raft 2-5 bucati si incep testele. In majoritatea situatiilor testele sunt nedistructive, dar e irelevant fiindca produsele desigilate, cu urme de surubelnita nu prea se mai pot vinde. Ajung in niste lazi si pe urma cadou la colaboratori sau foarte rar mai dau bani pe ele clientii care cumpara offline. Daca calculez si cheltuielile acestea pe ultimii 3 ani, suma de 79300 lei se dubleaza garantat. La un experiment cap scara – cruce smart scot de pe raft 5 intrerupatoare (vedeti si pe youtube), produsele alea nu mai ajung inapoi la vanzare si is niste pierderi. Si is niste pierderi mari. Ocazional mai suna cate un client, colaborator sau un alt magazin (partener, dar am patit si cu magazin concurent), ca nu am la-ndemana un hub X si un intrerupator Y sa vad daca merg impreuna, ca nu ar desface produsul sigilat ca pe urma e foarte greu de vandut. Deci e grava treaba, va zic eu. 🙂
TOTAL TEORIE + PRACTICA = 102300 lei / 3 ani = 34100 lei / an === 20000 euro / 3 ani = 6700 euro / an
Concluzia e clara din punctul meu de vedere: TREBUIE INVESTIT MULT TIMP SI MULTI BANI IN EDUCATIA ASTA CA SA MEARGA TREABA SMART! Si cam orice treaba… numai noi discutam de smart aici.
Indiferent ca vorbim de comert cu produse smart sau de servicii de instalare si configurare sisteme smart trebuie sa stii ce fac produsele acelea ca treaba e super complexa, produsele nu sunt chiar asa cum se lauda producatorii, situatia din teren (instalatiile) sunt sub orice critica, nea’ Dorel rezolva problema una-doua cu “nu-s bune astea smart dom’le, da-le retur”. Si daca nimeni nu stie ce e acolo, nu stie cum sa rezolve problema, atunci inevitabil rezultatele vor fi nasoale plus ca apar si niste pierderi financiare considerabile.
In primul rand produsul trebuie ales in asa fel sa fie potrivit pentru situatia data si sa faca ce zice domnu’ producator ca face. Cum rezolvi asta? Pai il cumperi si il testezi. A, pai costa si dureaza mult. Stai sa vezi cat costa si cat dureaza dupa ce cumperi 10 bucati si iti dai seama ca de fapt nu is ok pentru ce ai nevoie. Am avut o gramada de clienti care au sunat ca ei vor produsul x, ca “meseriasul” a vazut pe internet si o zis ca is bune astea. “Dar sigur nu puteti trage nulul? Totusi e casa noua, instalatiile se mai pot modifica, ar fi pacat sa folositi solutii nasoale, sa aveti 10 aplicatii pe telefon, produse care nu comunica intre ele.” “Nu-nu, eu am inginer, o zis ca le-o vazut pe internet si astea se potrivesc!” Inca si acuma mai suna cate unu ca nu merge asta si nu merge aia. “Foarte bine, eu v-am spus atunci ca o sa iasa un cacat fiindca instalatiile is de 2 lei si s-au ales niste produse care n-au treaba cu ce se doreste de fapt (ca noh, alea care erau potrivite erau si mai scumpe!), contactati super inginerul care o ales produsele dupa reclamele de pe internet ca sa le dea jos si sa dati banii a doua oara pe alea de care v-am zis din start!”
In al doilea rand produsul trebuie sa fie montat ok. In 2015 cand ne-am apucat de treaba asta am zis ca noi aducem produsele, iar electricienii se descurca cu ele. Mentionez ca nu se gaseau pe atunci touch-uri, inca si prin 2018 se mirau oamenii de intrerupatoarele cu telecomanda si acum avem clienti care vin ca “au casa in constructie si ieri o auzit prima data ca se poate automatiza o casa!” Prin 2015 lucram pe santier cam 12 ore pe zi (ca inginer!) si treaba asta cu smartul trebuia sa fie asa un side business. Nu stiam nici vinde, nu stiam nici ce vindem, dar din moment ce nu prea se gaseau produsele astea pe piata si credeam ca electricienii sunt electricieni am zis ca o sa mearga cumva. Si dupa ce au aparut vanzarile, au aparut si telefoanele: nu merge asta, nu merge aia… as cumpara, dar nu stiu daca se potriveste… am cumparat dar cum se leaga, samd. Eu credeam cumva ca o sa fie ca si cand ma duc eu la supermarket, imi cumpar un sac de cartofi si nu ma opresc la casa sa cer retete de la doamna, nu o mai sun de acasa ca “tanti, astea cat tre tinute pe foc?”. Aici telefoane peste telefoane! “Sunt electrician autorizat level paladin, nu stiu citi instructiuni simple, nu inteleg fizica elementara…” si au inceput si retururile si problemele si pierderile financiare de care ziceam anterior. Si atunci m-am apucat de studiat treaba mai intens, fara cursuri si minuni, ca nu aveam nici timp si nici bani pe vremea aia.
In al treilea rand produsul smart degeaba e ok si degeaba e montat ok daca nu e configurat ok. Si aici probleme peste probleme. Cel mai banal caz, clientul a adus inapoi intrerupatorul de jaluzele pentru ca “jaluzelele nu coboara pana jos”. O chemat si firma care a montat jaluzelele si electricianul care a montat intrerupatorul si concluzia a fost ca “intrerupatorul e defect, fiindca fara intrerupator coboara jaluzelele pana jos”. Noh ghiciti problema… dintre toti oamenii aia “dastepti”, nici unul nu s-a gandit sa citeasca instructiunile si sa calibreze fucking intrerupatorul smart de jaluzele. Intrerupatorul e universal oarecum, dar exista o calibrare, o temporizare practic ca sa vezi cat % e inchis-deschis, fiindca e altceva cand ai o jaluzea la un geam de 2 m si e altceva cand ai o jaluzea la un geam de 0,5 m. Si rezultatul, evident… pierderi! Nu doar pentru noi, ci au pierdut timpul, au consumat benzina, resurse si electricianul si domnul cu jaluzelele si beneficiarul… noi doar am ramas cu un intrerupator “defect”, care chiar daca era perfect functional nu puteam sa il vindem, ca nu cumpara nici dracu resigilate. Asta e un exemplu relativ ieftin (au mai fost muuulte si din pacate mai sunt…), dar vedeti clientii de automatizari complexe, care dau 20-30000 euro pe un sistem executat 100% de “specialisti” de astia. Si exista, am vorbit cu cativa! Dupa ce termina aia super lucrarea, incaseaza banii si nu mai raspund la telefon. Clientul ramane sa caute el singur solutii, tutoriale despre cum se configureaza corect sistemul lor smart, ca adevaratii specialisti nu prea se mai baga peste lucrarea respectiva. In general e mult mai rentabil sa faci o lucrare de la 0, decat sa te apuci sa iti dai seama ce o lucrat Dorel acolo si pe urma ti-e cumva si jena sa taxezi clientul a doua oara cu o suma care ti-ar conveni si tie. Deci e mai simplu sa refuzi si sa se descurce cum poate.
Video din 2016!
Probleme serioase cu dimmerele cap scara de la moono!
Acuma sper ca e super evident de ce e nevoie de investitiile acestea in educatia smart si ca nu poti sa devi integrator super smart peste noapte, sa faci experimente pe casele oamenilor care au incredere in competentele tale! Inclusiv pe partea de comert am avea pierderi foarte mari daca nu am stii lucrurile pe care le-am invatat in anii astia. Pe partea de executie nici nu ne-am aventurat direct. Am participat la multe proiecte, dar in general doar ofeream solutia, produsele, consultanta si am evitat sa punem mana pe orice! De ce? Fiindca vreau sa oferim o garantie serioasa atunci cand punem noi mana. Pentru garantie serioasa avem nevoie de autorizatie ANRE, IGPR, etc. si ideal ar fi sa nu fie nevoie de interventii in perioada garantiei (nici dupa), fiindca asta inseamna iar pierderi. Ca sa nu avem interventii inseamna ca lucrurile trebuie facute bine din start. Ca sa faci lucrurile bine din start e nevoie de un proiect, de un electrician care chiar e electrician, de un instalator priceput, de un arhitect, de un integrator smart, de un manager de proiect care tine legatura cu toti astia, coreleaza planurile, verifica si planifica lucrarile si nu in ultimul rand de experienta. Dupa calculele mele undeva la sfarsitul anului vom reusi sa obtinem toate astea, intre timp mai facem experimente pe spatiile noastre (apartamentul demo pe Home Assistant, showroomul multi-brand pe KNX), pe spatiile unor apropiati, mai participam la proiectele colaboratorilor de unde primim o gramada de feedback-uri super valoroase, mai studiem una-alta, mai formam echipa. Mai avem in lucru un proiect propriu nou langa Cluj unde dorim sa studiem putin ideea de energii regenerabile (pompe de caldura, panouri solare, fotovoltaice, etc.), eficienta energetica, conceptul nZEB, evident in combinatie cu smart-ul. Deci cumva necesitatea asta de educatie a ajuns la un nivel la care e nevoie de investitii destul de serioase inclusiv in imobiliare si instalatii pe langa cursuri si echipamente smart. Dar astea is chestii care tin mai mult de business, de concept, de principii… poate o sa mai scriu un articol si despre asta… daca vreti… si daca nu vreti.
Mersi ca ai impartasit aceste informatii. Mi-a facut o placere sa citesc acest articol.
De mult timp am avut ideea sa ma reprofilez si sa ofer solutii smart pentru clienti. Pana la urma am renuntat la idee, fiindca erau prea multe chestii de invatat, rezolvat, etc etc. tu stii mai bine 🙂
De mult timp ma ocup DIY cu solutii smart. Am inceput cu microprocesoarele ESP8266, la care am si facut placute electronice. Dupa un timp am realizat ca e o pierdere de timp (e mai ieftin de cumparat). Apoi am folosit ca si integrare Node-RED pe un Raspberry. Iar acum am trecut pe HomeAssistant, de care sunt super multumit 😀 Il folosesc cu senzori Zigbee care se conecteaza la Raspberry.
In viitor am in plan si sa-mi fac propriul setup KNX. Sigur va fi un challenge mare 😀 Cu integrare HomeAssistant, senzori Zigbee etc. Dar ma uit foarte atent la Thread si Matter. Mie imi place si HomeKit ca si technologie. Avantajul cel mai mare este ca se poate accesa foarte rapid de pe device-urile Apple.
Am tot respectul, de ceea ce ai realizat/faci si iti doresc multe proiecte reusite 😉
mersi mersi 🙂 daca ai drum prin cluj si inca esti interesat de subiect da un semn si viziteaza-ne la showroom ca sa discutam mai multe. Gen peste 2 luni :)) ca inca e in lucru… spor!
Ok, mersi. Daca trec prin Cluj sigur o sa va vizitez 🙂 Si la mine o sa dureze. KNX estimez c-am prin toamna, iarna viitoare.