ATENTIE!

NU TREBUIE UMBLAT LA NIMIC ALTCEVA DECAT LA UNITATEA INTERIOARA DIN APARTAMENT!

DACA UNITATEA INTERIOARA CRAPA, NU E SUFICIENT SA SE INLOCUIASCA CU O ALTA UNITATE, CI TREBUIE CHEMATI CEI CARE AU MONTAT SISTEMUL PENTRU A ADAUGA UNITATEA NOUA IN SISTEM. (am incercat cu o alta unitate si jos zicea ca “post inexistent”, deci probabil e nevoie de ceva configurare la centrala aceea si eu nu stiu de-astea)

TREBUIE SA STITI SA LIPITI NISTE FIRE DE PLACA ACEEA (sau sa cunoasteti pe cineva care stie – eu l-am chemat pe Electro RM Power si pe Smart HouseHold Integration! Da, 3 oameni au lipit 2 fire… glumesc, trebuia cineva jos sa sune, cineva sus sa mai apese pe butoane si cineva sa isi dea cu parerea daca e bine… sau nu e bine!)

DACA INCERCI SA IMI EXPLICI CUM CA EXISTA INTERFOANE SMART VIDEO SI CUM LE-AI MONTAT TU SI CE SMART ESTI TU, DAR DIN OARECARE MOTIV TOTUSI NU INTELEGI SITUATIA OAMENILOR CARE SUNT BLOCATI CU ACESTE INTERFOANE RETRO IN 2022, ATUNCI TE INVIT SA IMI CONVINGI TOTI VECINII SA PUNA NISTE BANI SA SCHIMBAM INTERFONUL PE DE-ASTA SMEKER CUM STII TU! POATE ASA O SA INTELEGI…

 

In concluzie… am sa va arat o metoda relativ simpla de a transforma interfonul lui bunica de la Electra intr-un interfon semi-smart cu notificari si control de pe telefon de la distanta.

 

MATERIALE NECESARE:

NISTE CONDUCTOR SI CIOCAN DE LIPIT (EVENTUAL NISTE CLEME WAGO)

CONEXIUNE LA INTERNET

INCA O PERSOANA (CA CINEVA MAI TREBUIE SA SUNE DE JOS CAND SE TESTEAZA TREABA)

+

VARIANTA 1 (IEFTINA):

MODUL SHELLY UNI WI-FI – https://www.intrerupatoare-tactile.ro/shelly-uni-modul-wifi-smart-universal?search=shelly%20uni

ROUTER WI-FI SI INTERNET

 

SAU

 

VARIANTA 2 (NE-IEFTINA):

MODUL FIBARO IMPLANT – https://www.intrerupatoare-tactile.ro/implant-repetitor-smart-fibaro?search=implant

GATEWAY Z-WAVE (SAMSUNG SMARTTHINGS, FIBARO HOME CENTER, HUBITAT, HOMEY, HOME ASSISTANT + STICK AEOTEC, ETC.)

ROUTER WI-FI SI INTERNET

 

SA TRECEM LA TREABA!

  1. Desfaceti partea frontala (trageti doar in fata, ca is 3 pini care tin toata treaba si daca incercati sa trageti in sus-jos-stanga-dreapta poate reusiti sa ii rupeti… ca eu am reusit…).

Verificati ca seamana cu treaba asta de aici:

Identificati pe partea stanga conexiunile pe rand (de jos in sus):

+14V -> Shelly Uni (1) VCC – Conductorul ROSU pe schema

GND -> Shelly Uni (2) N / GND – Conductorul GRI pe schema

Pana aici am alimentat Shelly-ul. Acesta poate fi alimentat si AC si DC, de aici multitudinea de scheme, cu notatii diferite, pentru tot felul de situatii. Functioneaza intre 12-36VDC si 12-24VAC, de la Electra avem 14VDC, deci suntem in parametrii.

+ADS -> Shelly Uni (3) ADC_IN – Conductorul ALB pe schema

Pe firul acesta vom primi notificari cand suna cineva la interfon. Din cate am observat sunt 0V atunci cand interfonul e chill si +4 atunci cand suna cineva. Am creat un scenariu in asa fel incat atunci cand Shelly detecteaza peste 2V pe ADC_IN sa imi trimita o notificare push pe telefonul mobil cu mesajul “Suna interfonul!”.


<

  1. Am terminat pe partea stanga, putem trece pe partea dreapta! Pana aici am alimentat Shelly-ul si primim notificari pe acel ADC_IN, dar trebuie cumva sa “apasam” pe butoanele de Voce si Acces de pe telefon. Butoanele fizice pe interfon sunt cam ciudate, cu 6 contacte, le-am tot masurat si n-am ajuns la nicio concluzie. Din acest motiv am cautat in alta parte.

Identificati pe partea dreapta, in chenarul cu 6 contacte, conexiunile pe rand (de sus in jos):

1 -> Shelly Uni N / GND + N / GND – Conductorul VERDE pe schema

Se conecteaza cei 2 conductori N / GND de la Shelly la 1 de pe Electra. Noi am cositorit conductorii prima data si pe urma i-am conectat cu o clema Wago dupa cum se vede in poza.

2 -> LIBER

3 -> OUT2 AC24V/DC36V – Conductorul GALBEN pe schema

4 -> LIBER

5 -> LIBER

6 -> OUT1 AC24V/DC36V – Conductorul ALBASTRU pe schema

Shelly-ul are 2 relee (intrerupatoare) micute care atunci cand sunt actionate fac contact intre conductorul verde si cel galben, respectiv cel verde si cel albastru. Noi am tot verificat interfonul electra si am constatat ca atunci cand 1 cu 3 face contact e echivalent cu apasarea butonului de ACCES de pe interfon, iar atunci cand 1 cu 6 face contact e echivalent cu apasarea butonului de VOCE de pe interfon.

Acuma ordinea operatiunilor la Electra e: suna interfonul, apasare buton voce, apasare buton acces. Trebuie urmata neaparat aceasta ordine. Din cauza aceasta am conectat releul 1 pentru voce si releul 2 pentru acces. Butoanele se apasa scurt si din acest motiv am setat pe Shelly cate un timer de 1 secunda pe fiecare canal (releu). Nu am gasit in aplicatia Shelly cum sa creez un scenariu de tip “Tap to Run” (ca si la Tuya) ca sa pot sa apas UN SINGUR buton pe telefon si sa se intample toate astea, dar treaba asta am sa o fac din Home Assistant.

Automatizarea ar trebui sa arate in felul urmator:

  1. Suna cineva, adica ADC_IN sare la +4V -> se trimite notificare push pe telefon
  2. Un singur buton care declanseaza urmatoarele:

Releul 1 ON (voce) cu o temporizare de o secunda (revine pe off dupa o secunda)

Delay 1-2 secunde

Releul 2 ON (acces) cu o temporizare de o secunda

  1. Se deblocheaza usa si ai acces in bloc de pe telefonul mobil fara tag!

Aici mai am pe usa de la apartament un Danalock conectat la Home Assistant si as putea extinde punctul 2 cu un delay de 15-20 secunde (pana ajung la etaj in apropierea apartamentului) si deblocarea usii de acces de catre Danalock. Practic fara chei si fara taguri, printr-o singura apasare de buton, pot sa am acces in bloc si in apartament.

Discutiile despre partea de “securitate” nu ma intereseaza. Daca vrea cineva foarte tare sa intre in bloc si sa jefuiasca apartamentul atunci o sa o faca indiferent de sistemul meu smart sau nesmart. Numai ca in primul rand are nevoie de un motiv bun (gen, sa gaseasca ceva de valoare… bijuterii? bani cash? pietre pretioase? n-am de astea… intra hotul si iese mai sarac decat intra… aici umbla sobolanii cu lacrimi in ochi ca nu gasesc o firimitura de paine…). Lasand gluma deoparte, mai are nevoie de ceva experienta in accesul prin efractie, presupun. Si dupa ce a intrat eu oricum primesc notificari de la senzorii si camerele de supraveghere din apartament, care sunt alimentati ori de la baterii ori printr-un UPS (o baterie mai mare). Deci chiar daca umbla cineva la generalul de pe casa scarii eu sunt notificat ca a picat curentul si ca lucrurile au trecut pe UPS, iar in caz ca mi se pare ceva suspect pot contacta un vecin ca sa verifice mai exact ce se intampla pe acolo. Prin urmare chiar nu ma intereseaza discutiile despre cum intra hackerii chineji in sistem si in calculator si muncesc ei din greu cu saptamanile ca intr-un final sa imi fure mie carpeta cu rapirea din serai. Numai am zis sa descriu un pic si restul sistemului ca intotdeauna apare “cineva” cu SECURITATEA! Explica el cum sa protejam noi lucruri in valoare de 3 lei intregi cu sisteme de milioane de euro de la NASA! Ca a vazut el pe Discovery si exista sisteme mult mai bune! Noh pana gaseste el solutia perfecta, eu economisesc lunar zeci de minute si traiesc linistit fara sa imi bat capul ca “mi-am uitat cheile”, “mi-am pierdut tagul”, “a venit buna in vizita si trebuie sa merg acasa ca sa ii deschid” sau alte situatii nefericite.

Uitati-va si peste restul articolelor #smart!

15 Comentarii
  1. MrHollow 1 an în urmă

    Super fucking tare, nu m-am gandit la asta, eu cautam diverse metode sa schimb mizeria de interfon. O sa pun si eu in aplicare, am acelasi gunoi de Electra si nici nu vreau sa ridic subiectul cu schimbat interfoanele in bloc ca am prea multi batrani. Am mai multe sanse sa ma mut decat sa schimb interfonul in tot blocul.

  2. MrHollow 1 an în urmă

    L-am instalat si eu, merge insa de multe ori are un delay foarte mare pana imi afiseaza schimbarea de voltaj de la 0 la 2+ V, ceva idei ?

    • Autor
      Andrei K. 1 an în urmă

      mhm… delay doar la notificare? pe partea de control merge ok? Unii au zis ca au legat pe difuzor ADC_IN ala… fiind semnal analogic V asta poate sa difere de la caz la caz presupun… plus ca notificarea vine prin cloud-ul shelly, deci daca e aglomerat atunci merge mai greu… la mine se vede ca primesc notificarea dupa cateva secunde… dar vezi si setarile din tel pt aplicatia Shelly… sa nu se inchida din cauza ca optimizeaza telul consumul de baterie sau alte chestii..

  3. MrHollow 1 an în urmă

    Am gasit problema. E din cauza ca Shelly-ul e pe alt VLAN si eu imi facusem automatizarile in Home Assistant care era pe alt VLAN.
    Am rezolvat-o punand: 10.1.1.10:5683 (ip-ul HA-ului) + port 5683 in loc de mdns ca sa nu mai stau sa rezolv cu alte reguli in Unifi. Primul comentariu de aici: https://www.reddit.com/r/homeassistant/comments/ohgksm/annoying_shelly_status_delay/

  4. Catalin 1 an în urmă

    Salut!

    Eu am un interfon din modelul Electra IA01 – poza https://ibb.co/pPNV6Fq

    Cum as putea lega firele in asa fel incat sa functoineze trucul din postare?

    Multumesc anticipat

    • Nelu 1 an în urmă

      Si eu sunt interesat daca se poate, am acelasi model – Electra IA01! Il rog pe Andrei sa ne spuna cum se poate rezolva! Multumesc anticipat!

      • Autor
        Andrei K. 1 an în urmă

        Salut, cu Catalin am vb in alta parte, dar nu prea pot ajuta cu modelul acela. Trebuie un electronist care identifica chestiile pe placa respectiva si face ce am facut noi aici.
        Si noi am facut diverse experimente, ca nu suntem mari electronisti, dar ne-am asumat ca poate crapa interfonul si trebuie sa cumparam altul, sa ii chemam pe cei care instalat sistemul, etc.. Deci nu as da indicatii experimentale aiurea 🙂 mersi de intelegere.

  5. ilie 1 an în urmă

    Salut Andrei, am intrat din întâmplare pe pagina și am găsit tutorialul tau cu interfonul. Îmi este de un real folos fiindcă am un apartament in regim hotelier și îmi tot băteam capul cum sa fac sa nu fiu nevoit să bat 30 de km sa mă întâlnesc cu oamenii doar că să le dau cheia de la interfon și ușa.Acum, cu Shelly(interfon) și un Nuki 3(ușa intrare) am rezolvat ambele probleme.Multumesc pentru efortul depus, atât scris cât și foto, și la cat mai multe tutoriale de genul. Ar fi interesant daca s ar putea conecta și o cameră wi fi la modulul wi fi sau ceva de genu.

    • Autor
      Andrei K. 1 an în urmă

      salut. mersi pt aprecieri. camera nu cred ca poti sa adaugi in aplicatia shelly… ai avea nevoie de un server cu home assistant sau ceva si de acolo ai putea sa adaugi o camera si sa faci chestii mai avansate cu shelly, nuki, etc.

  6. jonah1024 1 an în urmă

    Super articol!
    Mă jucasem si eu la un moment dat cu modelul asta digital de la Electra. L-am masurat pe toate partile, i-am captat semnalele de pe DATA line cu osciloscopul in ideea sa-i simulez semnalul cu un microcontroller ( pe care ulterior sa-l integrez in HASS), însă ideea asta n-a functionat (nu mi-am dat seama de ce). Metoda asta cu Shelly Uni pare a fi o varianta mult mai simpla dar mai practică. Apreciez ca ai facut public acest articol. Credeam ca sunt singurul frustrat de aceste interfoane (proaspat instalate la mine in bloc).

    • Autor
      Andrei K. 1 an în urmă

      🙂 mersi pentru aprecieri! Daca pica ocazional, atunci ai nevoie de un grup de condensatori legat in paralel din cate am inteles de la un membru al grupului… la mine shelly mai trecea offline o data la 2-3 saptamani si am trecut pe fibaro implant care pare sa mearga de cateva saptamani.

  7. sancho 7 luni în urmă

    Sunt exclente comentariile si toate informatiile oferite! Multumim frumos!
    Are cineva experienta cu a transforma in “smart” acest model?
    https://www.electra.ro/en/produse/video-and-audio-door-phones/touch-line-range/4-wire-system/vtm-3s402-elw04

  8. Vlad Dinca 4 luni în urmă

    Salutare. Poti face te rog un tutorial cu versiunea Fibaro Implant. Eu detin Hub-ul Aeotec V3. Dar de cand s-a trecut de pe IDE Groovy la Edge Drivers nu stiu daca mai este compatibil cu Smartthings

    Mutlumesc

  9. Mia 4 luni în urmă

    Un articol de care chiar aveam nevoie. Atâta ca nevoia mea de a schimba interfonul este din cauză ca mi-am pierdut partial auzul și cautam ceva informatie pe aceasta tema.
    Exista sonerii wireless care au si sunet si lumina pe unitățile receptoare, care unități se pot in locuri mai vizibile decât in holul apartamentului. Atât că doar daca e cineva la usa si sună merg.
    Ma intreb, oare exista vreo posibilitate ca acele receptoare sa fie conectate la interfonul din apartament? Măcar sa fii atentionat ca sună cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

©2023 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont