ATENTIE!
“TRANSFORMAREA” S-A FACUT PE UN SISTEM LA 230V! SENZORUL DE GAZ E ALIMENTAT LA 230V! ELECTROVANA PRIMESTE UN IMPULS LA 230V! NU AM TESTAT TREABA PE NICI UN ALT SISTEM! CEL MAI PROBABIL AR FUNCTIONA SI PE UN SISTEM ALIMENTAT LA 12VDC (SHELLY 1 SUPORTA SI 12VDC), DAR TREBUIE SA CITITI MANUALUL DE UTILIZARE SI SA ADAPTATI SCHEMA LA SITUATIA VOASTRA!
TOT CE AVETI NEVOIE E UN SHELLY 1 PLUS! (Shelly 1 e discontinued, adica nu se mai fabrica, si varianta noua e Shelly 1 Plus care arata nitel diferit fata de ce apare in imagini. Teoretic e aceeasi treaba, dar e mai nou, stie mai multe, e mai bun!) + NISTE CONDUCTOR / CABLU + EVENTUAL NISTE CLEME WAGO SI O DOZA DE LEGATURA (dar merge si cu torsadari si o conserva… glumesc!)
SA TRECEM LA TREABA!
- Desfaceti senzorul de gaz, cititi manualul de utilizare, verificati ce scrie pe electrovana, identificati conductorii care vin de la electrovana la senzorul de gaz si asigurati-va ca seamana cu treaba de aici!
- Nu o sa arate exact la fel cu ce e aici, deci o sa descriu principiul de functionare si voi va trebui sa adaptati toata treaba la situatia voastra:
- senzorul de gaz e alimentat dintr-o priza cu Faza+Nul la 230V si are un releu care la randul lui are NO (contact normal deschis), COM (comun) si NC (contactul normal inchis)
- electrovana reactioneaza la impuls. Mai exact are o stare normala cand permite trecerea gazului pe acolo, dar atunci cand primeste un impuls la 230V trece in starea in care nu mai permite trecerea gazului pe acolo
- in situatia obisnuita s-ar aplica schema pe fundalul alb din coltul imaginii. Vana conectata la nul, iar faza e conectata la contactul normal deschis de la senzor. Senzorul e alimentat Faza+Nul, deci putem lua Faza de aici si sa o legam si la COM. Atunci cand senzorul detecteaza gaz pur si simplu face contact intre COM si NO pentru o secunda, deci trimite un impuls de 230V catre vana, iar vana inchide conducta de gaz, implicit alimentarea cu gaz a apartamentului. Apartamentul nu bubuie!
- Cum infigem Shelly-ul nostru in treaba asta?
- in primul rand puneti o doza de legatura intre vana, senzor si alimentarea din priza. Toti conductorii posibili sa se intalneasca la aceasta doza!
- intrati cu faza (ROSU pe schema) si nul (ALBASTRU pe schema) in doza si puneti niste cleme Wago fiindca de aici veti alimenta Shelly-ul (Faza+Nul), veti alimenta detectorul de gaz (Faza+Nul) si veti da Nul la vana (Faza va trece prin detector si Shelly, ca avem nevoie de control (un impuls) si nu de alimentarea continua a vanei)
- identificati conductorul de Faza care merge la Vana (GRI pe schema)! Luati o clema Wago de 3 si infigeti conductorul in ea. Mai aveti un conductor intre clema si O de la Shelly. Si mai aveti un conductor intre clema si NO de la detectorul de gaz. Practic oricare (Shelly-ul sau detectorul) ar inchide contactul pentru o secunda, Vana ar fi actionata si ar opri alimentarea cu gaz.
- Nu uitati de puntile acelea intre L + COM la detector si L + I la Shelly (puteti sa luati L din clema Wago direct). Niste clarificari: Teoretic COM de pe detector e echivalent cu I (input) de pe shelly, iar NO cu O (output). Deci atunci cand senzorul detecteaza gaz face contact intre COM si NO pentru o secunda, iar Shelly-ul face contact intre I si O atunci cand il actionam de pe telefonul mobil (dar putem sa il punem in diferite automatizari cu orice senzor de gaz smart sau in scenariul de “vacanta” pentru a opri alimentarea cu gaz a locuintei cand suntem plecati pentru mai mult timp).
- Pana aici avem control atat de la senzorul de gaz cat si de la Shelly, dar vrem si notificari. Vrem sa stim ca senzorul de gaz a detectat scurgeri de gaze atunci cand nu suntem acasa. Releul acela din senzor e exact ca un intrerupator, iar Shelly-ul are o intrare de intrerupator SW (switch) si asta inseamna ca am putea cumva sa ne folosim de treaba asta pentru a primi notificarile dorite. ATENTIE! In mod normal as duce un conductor de la NO la SW! Cand Vana primeste impulsul la 230V si Shelly primeste impulsul si imi trimite notificare push pe telefonul mobil. DAR! Din oarecare motiv (distanta dintre detector si vana, inductie, vana nasoala montata de constructor, extraterestii, forte oculte, etc.) intre NO si nul tot timpul masuram vreo 30V, iar Shelly-ul imi arata ca si cum senzorul ar mentine contactul. Degeaba apasam pe TEST si degeaba senzorul trimitea acel impuls, la Shelly-ul meu era impuls toata ziua. (Poate ca Shelly 1 Plus – varianta noua – ar functiona ok, dar n-am verificat ca am rezolvat problema altfel.) Fiindca avem si contactul NC (normally closed), unde avem tot timpul 230VAC, iar Shelly-ul meu stie Reverse inputs si Detached Switch, am zis sa rezolv asa. Deci am dus un conductor de la NC la SW (MOV pe schema)!
- Configurarea Smart a Shelly-ului
- Partea de “Detached Switch” se refera la faptul ca releul e “separat” de intrarea SW pentru intrerupator. In mod uzual acest modul Shelly se foloseste la iluminat, deci atunci cand apesi pe clapeta de la intrerupatorul conectat la SW vrei ca si releul din Shelly sa comute si sa actioneze becul care e legat pe O. (Putem spune ca releul e “impreuna” cu intrarea SW.) Dar in situatia data avem un senzor de gaz care e legat direct la Vana si vrem doar notificari prin SW. Daca nu selectam optiunea cu Detached Switch atunci practic avem o comanda dublata. Cand declansa detectorul, declansa si Shelly-ul si ii mai dadea un impuls la Vana. Nu e neaparat gresit, dar de ce am face asta? Puteam sa nu mai leg detectorul direct la Vana ci sa comand doar Shelly-ul care la urma lui comanda Vana, dar aici e o chestiune de “safety” din punctul meu de vedere. Adica vreau ca senzorul de gaz sa trimita comanda DIRECT la Vana si sa ma notifice prin Shelly, iar Shelly sa trimita in paralel cand zic eu sau sistemul smart.
- Partea de “Reverse inputs” e cam optionala. Am zis anterior ca in mod normal as monitorizare prezenta fazei pe NO (impulsul acela de o secunda), dar din cauza celor 30j de volti vagabonzi sunt nevoit sa monitorizez lipsa fazei pe NC si din cauza aceasta am selectat si optiunea Reverse inputs. Daca nu aveam Reverse inputs, atunci scenariul era “When input state is off” si nu “When input state is on”… total irelevant.
- Si mai avem un timer setat pe 5 secunde. Dupa cum am zis, avem nevoie de un impuls, deci nu mentinem contactul ca si atunci cand aprindem becul de la un intrerupator cu mentinere (de exemplu), ci trimitem un impuls ca si atunci cand apasam pe o sonerie. Si din oarecare motiv am setat impulsul pe 5 secunde. Probabil am vrut sa ma asigur ca ajunge impulsul pana la Vana, fiind in capatul opus al cladirii. Sigur, functiona si cu o singura secunda, dar 5 secunde is 5 secunde…
Ok, cam asta a fost tot. Avem un detector de gaz dumb transformat intr-unul smart cu un Shelly 1! Partea de “securitate” iar e complet irelevanta din moment ce vana poate fi actionata smart (electric) doar pentru a OPRI gazul, nu si pentru a porni gazul. Trebuie sa mergi pana la vana si sa apesi sau sa tragi de ea pentru a permite alimentarea cu gaz a locuintei (exact cum se vede in video)! Deci stati linistiti ca nu poate intra hacker-ul chinez ca sa porneasca gazul in casa, sa roteasca si de butonul de la plita (ca sa se scurga pe undeva gazul), pe urma sa actioneze un releu smart care face un arc electric si sa explodeze absolut totul pe o raza de zeci, chiar sute de kilometrii! Nu se poate intampla asta doar pentru ca te-ai decis sa pui un Shelly langa un detector de gaz ca sa traiesti putin mai smart si mai linistit… cred…
Salutare,
Doresc si eu sa-mi transform senzorul de gaz intr-unul smart cu ajutorul unui Shelly1. Problema mea e ca detectorul meu e de 220V dar tensiunea de iesire catre electrovalva e de 12V. In acest caz, cum as putea sa “infing” shelly-ul?
https://trivasgrup.ro/wp-content/uploads/2021/04/User-Manual-detection-kit_2021_V14-curved.pdf – manualul detectorului.
Multumesc mult!
Salut,
shelly 1 merge si la 12/24VDC… acuma in functie de situatie ori se ia din senzor + – si se duce la shelly ori se duc 230V si se pune o sursa mica in doza… asta depinde de cel care implementeaza solutia, dar se poate rezolva.
Ideea e ca pe inputu de switch trebuie sa fie cam aceeasi treaba ca si pe alimentare din cate stiu, deci daca vrei si notificari de la senzorul dumb atunci trebuie alimentat shelly-ul la 12VDC… daca vrei doar on off de pe telefon atunci poti sa il alimentezi la 230 si releul fiind dry poti sa dai comanda pe 12 VDC.
Trebuie verificat putin in teren si sa se aleaga solutia mai simpla, dar se poate rezolva.
Mersi de raspuns, nu e nici o posibilitate sa sa ii dau 230V shelly-ului si sa primesc si notificarea de actionare. doar daca ii dau 12/24VDC