In prima parte am descris cum se folosesc gresit becurile smart in majoritatea cazurilor, cateva avantaje si cateva dezavantaje pe care le au becurile smart. Acum cred ca putem sa trecem la solutii! Smart!

 1. Telecomanda cu baterie lipita de perete sau peste doza de aparat

Solutia cea mai basic, dar totusi mult mai smart decat daca nu faci treaba asta!

a. Se demonteaza complet intrerupatorul

b. Se conecteaza faza intrare cu faza iesire cu o clema Wago in doza

c. Se acopera doza ori cu telecomanda ori cu un capac de doza. Sunt telecomenzi care au loc pentru suruburile de fixare in doza (de fapt peste doza, ca nu intra nimic in doza ) si sunt care pur si simplu se lipesc peste capacul de doza care se gaseste la orice magazin de specialitate!

d. Se arunca intrerupatorul clasic (sau se recicleaza noh…)

Avantaje:

 • Super simplu de instalat
 • Nu e nevoie de nul
 • Becul e tot timpul online si poate fi controlat atat de pe perete, telecomanda, vocal, cat si din aplicatia mobila absolut tot timpul

Dezavantaje:

 • In functie de model, telecomanda nu e neaparat estetica si NU se poate alege un design care sa se potriveasca cu restul chestiilor din incapare. Se poate folosi doar telecomanda cu care vine becul / corpul de iluminat si de obicei exista o singura varianta, o singura culoare, un singur model, etc.
 • Telecomanda are baterii si va trebui sa schimbi bateriile ocazional (teoretic o data la 2 ani, dar in functie de cat de des e folosita telecomanda timpul acesta poate varia)
 • In functie de doze (germane multipost, italiene de mai multe module) montajul telecomenzilor poate fi mai tricky si sa nu acopere frumos toata doza

 

 1. Modul smart wireless cu nul

Solutia mai avansata, mult mai flexibila si mai smart decat cea anterioara cu telecomenzile. Pe scurt: trebuie sa cream noi o telecomanda, dupa chipul si… dupa gusturile noastre. Adica se monteaza un modul smart wireless in doza (in spatele intrerupatorului)… Practic e un emitator care transmite comenzi wireless catre becul nostru smart, dar atunci cand apasam pe butonul nostru roz cu rama de aur si cu picatele de ciocolata belgiana (oribil…), si NU atunci cand apasam pe telecomanda cioplita din topor care a venit cu becul smart (aproape la fel de oribil…).

Comunicarea se poate realiza direct intre emitator (modul smart) si receptor (bec smart), dar pentru a avea o treaba super smart si super flexibila e nevoie de o centrala/hub/gateway/bridge/server care poate interconecta diferite dispozitive din casa si asa se pot crea diverse automatizari si scenarii muuuult mai complexe.

ATENTIE! POSIBILITATILE SUNT NEEEEELIMITATE, DAR PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE E ACELASI! ORI AVETI O COMUNICARE DIRECTA INTRE EMITATOR SI RECEPTOR ORI AVETI O COMUNICARE EMITATOR – CENTRALA – RECEPTOR SAU PUTETI AVEA AMBELE IN ACELASI TIMP! PUTETI FOLOSI TOTAL ALTE PRODUSE, PUTETI REZOLVA PROBLEMA IN TOTAL ALT MOD! DAR NU UITATI CA “CU CAT E MAI COMPLICATA REZOLVAREA UNEI PROBLEME SMART CU ATAT REZULTATUL VA FI UNUL MAI SMART” SI “CAT DAI ATATA FACE”! LUCRURILE TREBUIE ANALIZATE SI GANDITE… DIN TIMP! SI SMART!

Sa descriu rapid pasii de instalare, avantajele, dezavantaje si pe urma trecem la exemple concrete:

a. Se demonteaza complet intrerupatorul

b. Se identifica firele corect si se conecteaza modulul smart dupa schema

c. Faza iesire (firul care merge spre bec) se conecteaza la faza intrare (firul care vine din tablou) ori in modul ori cu clema Wago (depinde de modul)! In orice caz FAZA NU SE VA INTRERUPE de catre nici un dispozitiv!

d. Se conecteaza intrerupatorul la modul. Practic intrerupatorul nu mai intrerupe faza (si implicit alimentarea becului), ci transmite (pe 2-3-4-5 fire noi noute) o comanda catre modul si modulul transmite wireless mai departe catre bec sau catre centrala.

(Schema Shelly i4 – Observati ca modulul e alimentat L si N, si are 4 intrari de la butoane, dar nu are nicio iesire! Daca becul se conecteaza tot aici (in doza), atunci pur si simplu se leaga la L si N ori in Shelly ori inaintea lui cu niste cleme Wago. Comunicarea se face wireless, nu exista relee/iesiri pe modulul Shelly i4! )

 

( – no zi Dorele cum se leaga intrerupatorul la modul?!

– nu is bune astea smart… ni cate fire is acolo!)

 

Avantaje:

 • Se poate pastra acelasi intrerupator sau se poate alege unul nou, cu un design care se potriveste perfect in incapere. ATENTIE! In functie de modul e posibil sa fie nevoie de butoane cu revenire (tip sonerie) sau de butoane cu mentinere (intrerupatorul obisnuit, clasic basculant)… ziceam anterior ca lucrurile ar cam trebui gandite din timp!
 • Becul e tot timpul online si poate fi controlat atat de pe perete, telecomanda, vocal, cat si din aplicatia mobila absolut tot timpul
 • In functie de produse si de sistemul ales puteti controla mult mai multe dispozitive din casa de la un singur buton. De exemplu scenariu de “away” poate fi o apasare lunga pe buton si sa se opreasca absolut toate dispozitivele din casa de care nu ai nevoie. O apasare dubla pe buton declanseaza scenariul de “movie” si coboara jaluzelele, se sting toate becurile, se opreste muzica, porneste televizorul pe Netflix.

Dezavantaje:

 • E NEVOIE DE NUL! ATENTIE! Intrerupatoarele moono fara nul sau orice alte intrerupatoare/relee/module FARA NUL, intr-adevar functioneaza fara nul, dar trebuie conectate la un bec normal! Se alimenteaza printr-un bec normal si NU RECOMAND folosirea unui intrerupator smart fara nul impreuna cu un bec smart in absolut nicio situatie! INTRERUPATOR SMART FARA NUL = BEC NORMAL DUMB (de calitate medie ca sa se alimenteze ok prin el… chiar ieri mi-a scris cineva ca nu ii merg bine touchurile fara nul cu becurile de la Comtec care au costat 4 lei si un pic…)
 • Montajul nu mai e asa simplu. In loc de 2 fire (faza intrare si faza iesire) sunt vreo 6-10 fire (faza intrare, faza iesire, nul intrare, nul iesire, faza modul, nul modul, plus firele de comanda intre intrerupator si modul). De aceea ziceam ca ar fi ideal un electrician autorizat care stie diferenta dintre faza si nul… 2 fire nu prea ai cum sa le incurci, dar la 6-10 deja incepe Dorel sa incerce legaturile si asa, pe urma si asa, mai taie un pic, mai regleaza din ciocan… si la sfarsit zice foarte hotarat ca: “nu ie bune astea smart”.
 • In functie de doze si de aparataj, e posibil sa nu incapa si modulul in doza. Prin urmare va trebui inlocuita doza sau (varianta las’ ca merge si asa) se poate sparge fundul dozei pentru a face loc pentru modul.
 • De la buton cel mai probabil se vor declansa niste scenarii, iar reglajele fine se vor face de pe tableta, telefon, PC. Si e logic sa fie asa fiindca becul smart are 1 milion de setari si e evident ca de la 1-2 butoane nu avem 1 milion de optiuni ca sa facem setarile acestea. Prin urmare, in functie de modul, ori avem niste scenarii de toggle pentru on-off, ori avem o “imitare de stare” (daca modulul e on si becul e on, daca e off… e off), ori avem niste scenarii predefinite. De exemplu eu am setat in dormitor ca la o apasare sa se aprinda pe 100% o lumina calda, dar la 2 apasari pe buton se aprinde pe 30%, la apasare lunga se declanseaza scenariul “bed time” si se opresc toate luminile si toti consumatorii de care n-am nevoie din casa in timp ce dorm si se inchid si jaluzelele. Nu e neaparat un dezavantaj, dar majoritatea vor sa stea langa buton si cat tin ei apasat pe buton becul sa dimeze, iar cand le place lor cum arata lumina atunci iau degetul si lumina ramane asa. E o treaba total ineficienta in 2022. Stai langa buton zeci de secunde sa nimeresti lumina care iti place, cand ai putea foarte frumos sa presetezi 3-4 scenarii pe care le folosesti cel mai des si sa declansezi acele scenarii in doar cateva secunde. Iar daca vrei neaparat reglaje fine, atunci scoti telefonul din buzunar si dai direct 36% si 3600 K, nu ti pe buton pana nimeresti lumina ideala. Dar stiu ca majoritatea vor neaparat treaba asta chiar si dupa ce le explic cum functioneaza lucrurile mai smart… le explic ca e ca si cum ai incerca sa bati un cui cu surubelnita… “nu-nu, asa vreau! ca asa are si vecinu’…”

 

 1. Modul smart wireless cu baterie

Practic e o solutie hybrid intre prima solutie propusa de mine si a doua solutie. Ramane nacazul cu bateria, dar puteti sa va bucurati de aspectul oricarui intrerupator pe care il doriti. Nu am testat solutia, e relativ noua, nu stiu exact cum functioneaza, dar imi dau seama aproximativ cum ar trebui sa functioneze…

Am vazut ca cei de la Philps HUE au un modul smart care se monteaza in spatele intrerupatorului si care e cu BATERIE! Deci ati scapat si de grija nulului.

Sonoff a lansat recent S-MATE (switch mate), un modul asemanator cu baterie, care comunica prin ceva protocol cu noul Sonoff MINI R3 si se pot declansa diverse scenarii.

Am primit S-MATE-ul, dar n-am primit MINI R3 care functioneaza ca un gateway pentru S-MATE, deci n-am reusit sa testez exact cum functioneaza. Insa, dupa cum se poate observa in imaginile de mai sus: functioneza fara nul (e cu baterie) si se pot declansa scenarii. Prin urmare sigur se poate controla un bec smart cu ajutorul modulului S-MATE.

 

Daca vorbim strict de actionarea unui bec smart de la un intrerupator de perete, atunci se poate rezolva relativ simplu si ieftin.

Puteti rezolva problema inclusiv cu Shelly i4 (noua versiune i3) care e wifi direct si nu aveti nevoie nici de gateway sau bridge. Acuma aici depinde de sistemul care ar face legatura intre i4 si becul smart, dar daca folositi becuri smart wifi de la Shelly atunci chiar nu mai aveti nevoie de altceva. Puteti aprinde becul Shelly de la intrerupatorul de perete prin i4, dar atentie ca i4 are nevoie de NUL!

Pe Tuya, fara nul, cred ca as folosi bec zigbee Woox, buton zigbee cu baterie Woox si evident un Gateway Woox compatibil Tuya. Nu stiu ceva modul wireless gen Shelly i4 pe Tuya, dar se poate lua oricand starea unui releu si se pot crea automatizarile: daca releul e on, atunci becul smart e on si daca releul e off, atunci becul smart e off. DAR E NEVOIE DE NUL! Si primiti doar 2 stari de la un releu Tuya (on sau off), in timp ce Shelly sau alte module mai avansate stiu 1-2-3 apasari + apasare lunga… dar am sa caut ceva modul mai smart si pe Tuya. Trebuie sa existe pe undeva.

Gledopto ZigBee si RF 2,4 Ghz. E un fel de Philips Hue de buget. Orice bec, spot, corp de iluminat, controller de banda led Gledopto + o telecomanda asa sau asa si ai rezolvat problema. Merg si cu bridge-ul de la Philips, SmartThings, Homey, Conbee 2, etc. ATENTIE si aici! Smart-ul e prin ZigBee, depinde de gateway/bridge/server/etc., DAR CU TELECOMANDA COMUNICA DIRECT ORICAND PE 2.4 Ghz!

Si sigur mai gasiti voi o gramada de dispozitive smart cu ajutorul carora puteti rezolva problema becurilor smart mult mai eficient (si mai smart) fara sa intrerupeti faza de la intrerupatorul dumb!

In urmatorul articol am sa descriu exact solutia aleasa de mine la apartamentul smart! E mult mai complexa si e mult mai mult decat controlul unui bec smart de la un buton! Pana atunci gasiti cateva filmulete scurte pe Canalul de YouTube! Dati Like si Subscribe! :))

 

si pe TikTok! :))

@smarthome360.ro Tablou Electric Apartament Smart cu 2 Camere – Sistem Smart Home Wireless #smarthome360 #instalatieelectrica #electric #tablou #tablouelectric ♬ original sound – www.smarthome360.ro

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

©2022 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont