Vizualizare 5 articole - 1 la 5 (din 5 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #13902
  Alex
  Participant

  Salutare tuturor.

  Vreau sa va impartasesc si voua experienta mea cu smart home-urile. Acum vreo 2 ani am primit cadou un raspberry si totul a inceput de atunci. Am inceput usor usor sa-mi fac propriul sistem de smart home.

  Din cauza ca sunt programator si nu mi s-a parut deloc funny sa folosesc un ecosistem deja existent, m-am apucat sa-mi scriu propriul soft pe serverul web hostat pe raspberry pe post de hub si propriul firmware pentru device-uri cu esp8266 si esp32. Intre timp am mutat toata partea de hub pe un cloud server (php+mysql+nodejs+mosquitto) si am renuntat complet la firmware-ul scris de mine in favoarea Tasmota (pentru aproape toate device-urle) si esprfid (pentru sistemul de control acces).

  Pe serverul meu acum ruleaza device-urile de la 3 case.

  Pentru lumini am folosit sonoff basic si sonoff mini, pentru termostate am folosit termometru xiaomi + raspberry (care ia valoarea prin bluetooth si o trimite in cloud) si un sonoff si un releu cu comanda 220v pentru a opri centrala. Temperatura o citesc de pe termometru, aplicatie si google home. Setarea o pot face din aplicatie si google home. Pentru irigatii am folosit esp32 + modul rele. Pentru control access am folosit nodemcu softat cu esprfid, iar in curand voi incerca si tasmota pentru rfid. Pentru sistemul de alarma am ales senzori pe 433mhz impreuna cu un sonoff rf bridge.

  Pentru incuietori am folosit electromagneti aplicati pe usa si yale electromagnetice ingropate. Monitorizarea consumului pe unele device-uri unde ma intereseaza am facut-o cu sonoff pow. Pentru becuri RGB am folosit becuri cu tasmota preinstalat. Pentru controlul luminilor am adaugat intrerupatoare 433mhz in locuri unde mi s-au parut potrivite, mai ales pentru curte

  Pentru viitor as vrea sa testez sonoff zbbridge + senzori zigbee, as vrea sa reusesc sa primesc aproparea aplicatiei mele pe google home si sa gasesc o solutie mai buna pentru termostatul actual (care are nevoie de internet pentru a functiona).

  Termostatul e singurul device important care nu are failback. De asemenea sistemul de alarma nu e prea reliable. Mai am mult de lucru, dar imi face placere si sper sa fac lucruri cat mai misto. Caut incontinuu device-uri pe care le pot integra in ecosistemul meu.

  #13917
  Stefan
  Keymaster

  Salut Alex,
  Si eu tot programator :), dar sunt curios de ce nu HomeAssistant unde poti face cata programare vrei? Ai la dispozitie si python pentru fineturi sau lucuri mai complexe.

  #13919
  Alex
  Participant

  Am instalat home assistant mult mai tarziu, dupa ce aveam deja un sistem functional si nu am vazut prea multe chestii care sa ma faca sa renunt la tot ce am facut pentru el. Intr-adevar suporta infinit mai multe device-uri, dar si eu ma descurc cu toate device-urile cu esp, rf433 si in curand si zigbee, plus orice alt device stie mqtt sau http api. De exemplu am un senzor de termperatura shelly care imi raporteaza temperatura prin http.

  #13922
  Stefan
  Keymaster

  Fair enough, pana la urma folosesti ce te ajuta cel mai mult si nu trebuie sa reiei implementarile in altceva.
  Avand in vedere ca stii si parte tehnica te provoc sa ne descrii mai in detaliu o implementare de care esti mandru. De ce? Cred ca ai multe informatii care m-ar face curios si e o placere sa citesti ceva pe parte de smart facut de un dev. Promit ca revin si eu cu ale mele!

  P.S. Evident daca ai timp si chef.

  Thanks!

  #14012
  Alex
  Participant

  Cea mai stabila implementare e cea pentru lumini. Am o casa din lemn, iar toate firele pentru partea electrica le-am tras prin pod, acum 6 ani, cand am construit casa. Folosesc sonoff mini cu tasmota. Intrerupatorul (clasic, fara push) l-am legat pe bornele de intrerupator. Daca nu am internet, intrerupatorul merge fara probleme. Pentru partea smart, am instalat pe un cloud server de pe hetzner.com: apache + php + mysql + nodejs + pm2 + mosquitto + fail2ban. Aplicatia este o interfata web care comunica, prin intermediul socket.io, cu nodejs-ul. Initial se incarca cu toate state-urile device-urilor din baza de date mysql. Apoi cand vrea sa schimbe state-ul unui device, trimite comanda prin socket.io, nodejs-ul primeste comanda si o trimite prin mqtt pe topic-ul device-ului respectiv (sonoff in cazul asta). Sonoff-ul executa comanda, apoi trimite status-ul nou pe un alt topic. Nodejs-ul primeste noul status si trimite in 2 locuri: spre aplicatia web, prin socket.io si spre un mini api php, pentru a inregistra modificarea in baza de date. In mysql stochez ultimul status, dar si istoricul complet pentru loguri si grafice.

  O data la 5 minute, sonoff-ul trimite un heartbeat prin mqtt, care ajunge apoi in mysql. Daca nu primesc 2 heartbeat-uri consecutive declar device-ul offline si il afisez intr-o pagina de health, dar si pe homepage, in header (Am o setare prin care pot dezactiva monitoring, in caz ca va fi offline mai mult timp).

  Un alt feature pentru lumini este ca am facut o functionalitate de dezactivare buton fizic. Daca ai mei copii mici au chef de joaca cu luminile, in loc sa ma cert cu ei le dezactivez butonul fizic. Ca sa fac asta, suprascriu prin mqtt template-ul intrarilor si iesirilor digitale ale esp-ului, iar IO-ul care se ocupa de buton il setez ca nefolosit. Asta e un exemplu de feature pentru care iubesc faptul ca am o implementare complet custom. Ce developer de la ce firma se poate gandi ca cineva are nevoie de asa ceva.

  Alt feature pentru lumini este programarea pentru pornire/oprire unde setez ora, zilele saptamanii in care ruleaza si actiunea (on/off). Un script php ruleaza la fiecare minut si executa toate programarile conectandu-se la mqtt si trimitand comanda programata catre device.

  Alt feature ar fi o rutina creata prin care de fiecare data cand deschid poarta, luminile din exteriorul casei se aprind, doar daca ora este intre apusul si rasaritul soarelui (date_sun_info in php).

  Pentru rgb am avut un singur bec, pe care il controlam doar din aplicatie (puteam porni/opri, seta temperatura de culoare pentru alb si putea seta culoarea printr-un color picker). Din pacate l-am stricat pe parte de software incercand sa-i actualizez tasmota, apoi am aflat ca avea o versiune modificata care nu era compatibila cu cea de baza. L-am stricat fizic incercand sa ajung la placuta de circuit pentru a-i rescrie softul prin serial.

  Ultimul feature pe care-l mentionez este ca lumina o pot contra din telefon, pc, intrerupator fizic, google home si astazi (mi-am facut cadou un nest hub) o voi face si din noul smart display. Luminile de afara le controlez prin butoane wireless care trimit un cod pe frecventa de 433mhz catre sonoff rf bridge.

  O sa mai revin cu detalii tehnice si pentru alte tipuri de device-uri, din cand in cand, cand imi mai fac timp sa scriu.

Vizualizare 5 articole - 1 la 5 (din 5 în total)
 • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2022 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont