Vizualizare 3 articole - 1 la 3 (din 3 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #14079
  Stefan
  Keymaster

  Acest articol nu e despre smart, nu e pentru potentiali clienti de smart home, nu e pentru pasionati DIY! E pentru cei care au o cariera in domeniul asta smart sau vor sa inceapa o cariera. Adica isi castiga existenta din smart. Fac bani din smart! (sper ca e clar acum…)Smart home

  Incep direct cu lista ca sa ne intelegem din start despre ce o sa fie vorba.

  TEORIE:

  • Curs Electrician Constructor (2019) – 1000 lei – la vremea aia credeam ca ajung electrician autorizat ANRE daca fac cursul asta de 2 lei… dar treaba e mult mai complicata, trebuie ani de experienta intr-o firma autorizata, alte cursuri, bla-bla. Cursul in sine nu are nicio valoare… se da o diploma nasoala care nu cred ca ajuta cu nimic daca ai deja studii superioare.
  • Case cu adevarat inteligente Loxone Smart Home (2019) – 1000 lei – trebuie cursul ca sa ajungi partener Loxone. La cursul asta cumva mi-am dat seama ca stiu foarte putin despre smart si ca lucrurile is mult mai complexe decat Sonoff si Tuya.
  • Curs KNX Basic Certification (2020) – 2900 lei – trebuie cursul ca sa ajungi partener KNX. Trebuie sa cunosti KNX pentru ca e cam singurul sistem care se poate extinde la nivel de ansamblu rezidential, cladiri de birouri si alte chestii mai mari. Majoritatea “expertilor” smart stiu doar ca “e scump dom’le KNX asta”, dar in rest habar nu au ce face. Deci ca integrator respectabil trebuie sa cunosti solutia mai ales fiindca sunt unele situatii unde nu poti rezolva problema smart cu altceva. Chiar daca ai proiecte mai micute, mai diferite, mai wireless, trebuie sa stii ce si cum se poate rezolva cu sistemul KNX si nu doar ca “e scump si complicat”.
  • Master Ingineria Instalatiilor UTCN (2020-2022) – 6500 lei – facultatea de inginerie a instalatiilor e chiar ce trebuie cand vorbim de smart. Cateva materii pe care le-am studiat: Sisteme achizitii de date, Complemente de inginerie electrica, Hidraulica, Ventilatii, Instalatii de incalzire, Domotica, Managementul instalatiilor, Energii regenerabile, etc. De lucrurile astea te cam lovesti cand ai treaba cu smartul, plus ca cu diploma asta cica nu mai e nevoie de experienta pentru ANRE. Da, sunt la taxa fiindca am mai facut juma’ de master in ingineria infrastructurii transporturilor (drumuri si poduri) pe vremea cand nu stiam ce o sa ma fac cand o sa fiu mare (prin 2014). Mi-o zis atunci un profesor ca masteru se face dupa ce lucrezi vreo 3 ani si ca numai idiotii termina facultatea si se inscriu la un master in acelasi domeniu fara sa stie de ce studii or avea nevoie peste 3-5 ani. Noh, dar nu l-am ascultat si acuma dupa 5 ani a trebuit sa platesc masteru asta.
  • Tehnician Sisteme de Detecție Supraveghere Video Control Acces COR 352130 (2021) – 1500 lei – ca sa poti instala sisteme de genu’ pe bani, firma trebuie sa fie autorizata la politie. Ca sa poti autoriza firma la politie trebuie sa ai cursul asta ca si administrator + minim 1-2 angajati cu acelasi curs.
  • Proiectant Sisteme de Securitate – Detectie si Alarmare la Efracție, Control Acces, TVCI COR 215119 (2021) – 2100 lei – aceeasi treaba ca si la tehnician, doar ca asta e pentru proiectare, celalalt e pentru instalare.
  • Evaluator de Risc la Securitatea Fizica COR 242115 (2022) – 2000 lei – proiectul sistemului de securitate se intocmeste pe baza unei evaluari de risc. Pentru evaluarea de risc trebuie sa ai diploma de evaluator. Acuma e destul de evident ca un sistem smart avansat are acces control, sistem anti-efractie, camere de supraveghere, etc. Mi s-ar parea nitel penibil sa-i zic la domnu’ beneficiar ca nu ma pot atinge de treburile astea ca n-am fost in stare sa autorizez firma. Daca firma nu e autorizata si se plimba nenea politistu pe acolo… si intreaba ca cine a montat camerele, iar nenea beneficiaru nu stie minti ca e expert DIY, atunci e destul de nasol ca amenzile is cam mari.

  Alte cursuri care n-au treaba cu smartul, dar au treaba cu domeniul constructiilor si al instalatiilor: Inspector SSM, curs postuniversitar Evaluator de risc și auditor în domeniul SSM, Responsabil cu gestiunea deseurilor – 5000 lei – astea is cam necesare pentru oricine care intra intr-un santier sau are treaba cu AFM-ul si cu taxele de mediu. Servicii care oricum ajung externalizate ca is prea complicate si ocupa prea mult timp ca sa iti bati capul cu ele ca super-integrator, dar e bine sa ai habar, sa mai poti semna una-doua hartii cand e nevoie.

  Cursuri Udemy si alte cursuri online (parcurse partial sau in intregime) – 1000 lei

  Da, is cam 3,5 ani, nu chiar 3, plus ca masteru si cursul de evaluator inca sunt in desfasurare, dar astea is detalii irelevante.

   

  testing

  [size size=”32″]testing 2[/size]

  😎

  #14082
  Stefan
  Keymaster

  reply test

  test1

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #14084
  Stefan
  Keymaster

  PRACTICA:

  • Loxone Demo Case – 3000 lei – asta trebuie cumparata neaparat ca sa poti participa la curs. Am dezmembrat valiza, am montat produsele intr-un tablou, am facut niste experimente, le-am expus in magazinul vechi ca sa vad reactia clientilor… siii… reactia a fost… “CAAAAT?!” Asta dupa ce le spuneam pretul. Am ajuns la concluzia ca nu poti vinde Loxone pe langa Sonoff si Livolo, si ca sistemul oricum trebuie instalat si configurat la domnu’ client de catre un profesionist, ca nu e DIY.
  • Produse Demo Loxone – 3000 lei – le-am expus, le-am testat, le-oi mai testa.
  • Produse KNX pt Experimente – 3000 lei – dupa curs trebuie neaparat niste produse de experimente ca altfel uiti tot ce o zis astia pe acolo si ai dat 600 euro degeaba pe curs. http://www.knxmag.ro pentru produse KNX.

  test

  😈

Vizualizare 3 articole - 1 la 3 (din 3 în total)
 • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2022 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont