Vizualizare 11 articole - 1 la 11 (din 11 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #13768
    Mihai
    Participant

    INCEPUTUL UNUI APARTAMENT SMART

    Totul a inceput de la un banal senzor de temperatura DHT11 si un ESP8266 in dorinta de a monitoriza temperatura intr-o anumita camera.

    Dupa putin timp am cumparat primul apartament si m-am gandit: HAI SA FACEM CEVA SMART ( asta in 2016 ). Am decis sa controlez luminile si am folosit teleruptori in tabloul general ( drept urmare circuitele electrice pentru lumini sunt cu nul in doza :D… mai exact fiecare intreruparot cu revenire se intoarce in tablou in teleruptorul asociat camerei ce merge mai departe la lustra aferenta camerei.

    Dar pentru partea SMART a instalatie electrice am fost nevoit sa leg in paralel fiecare intrerupator si un releu controlat de catre ESP ( pe vremea aceea nu stiam de HomeAssitent asa ca am fost nevoit sa creez o interfata web direct pe ESP)

    Dar lucrurile au inceput sa evolueze si Home Assistent a intrat in viata mea de pe forumuri, auzite de pe la cunostiinte ce isi faceau si ei lucruri smart prin casa.

    In ultimul an am incercat sa folosesc doar echipamente ce se puteau interconecta cu HA prin WiFi ( imi parea mult mai stabil si mai OK solutia) si de aceea in lumea Tuya, Zigbee sunt la inceputuri.

    Si drept urmare am continuat sa investesc timp in a dezvolta ceea ce imi doream cu Home Assistent cum ar fi:

    – monitorizarea temperaturii si a umiditatii in intreaga casa
    – controlul TV smart
    – monitorizarea consumului de energie
    – transformarea masinii de spalat in una smart cu un Smart Plug ( 😀 – masinile de spalat smart nu fac mare lucru si o notificare este suficient pentru a considera ca este smart :)) )
    – controlul luminiilor pentru un consum redus de energie
    – controlul luminilor in cazul in care ajungi acasa sau pleci
    – controlul si monitorizarea robotelului ce face curatenie nestingerit cand plecam de acasa
    – controlul si monitorizarea purificatoarelor de aer
    – controlul AC cu senzori IR
    – control lumini Craciun

    Si multe alte idei am in minte si urmeaza sa le pun in aplicare cu timpul.

    De curand, am inceput sa “cochetez” cu Zigbee si am inceput prin a achizitiona un CC2531 si niste senzori de miscare de la SONOFF ( momentan am o mica problema cu acoperirea ), dar o sa ii atasez o antena de 2.4GHz externa si mai investighez. Si asta pentru a eficientiza consumul de energie, pentru a crea un sistem de alarma in casa.

    Lumea senzorilor este nelimitata si ideile pot fi multe. In fiecare zi ma inspir si in diferite grupuri de pe Facebook, de pe forum-uri ca acesta am de invatat. Plus in Home Assistent se pot face multe si mai ales cand esti pasionat de astfel de lucruri.

    Sunt PRO casa smart pentru ca ne poate ajuta in fiecare zi, in diferite situatii placute si neplacute. Imi place sa ma documentez si de asemenea sa aflu lucruri noi, tehnologii noi cum sunt Tuya, Zigbee, ZWave si mai ales KNX ( un pic cam piperat pentru bugetul meu )

    #13810
    Stefan
    Keymaster

    Interesant istoricul, pornind chiar din 2016 cand lucrurile erau mai la inceputuri pentru utilizatorii de rand ca noi.

    Voiam sa te intreb cateva lucruri pt ca le-ai facut si m-ar ajuta niste info
    1) cum te ajuta automatizarea de la masina de spalat. Ce face mai exct?
    2) Aceeasi intrebare si pentru aspirator. Folosesti doar sa stie ca nu esti acasa si sa primeasca comanda de start? Ma gandesc ca poate mai sunt automatizri la care nu m-am gandit si poate ar merita sa pun si eu in HA Roborock-ul.
    3) Ce ai folosit pentru controlul AC pe IR. Eu ma gandeam sa citesc codurile IR si apoi cu un ESP sa modulez codurile pe un bec IR.

    Legat de CC2531, o antena nu-ti va mari prea mult puterea. Avantajul la zigbee e ca toate device-urile alimentate in permanenta (ex.: becuri, relee, prize) creeaza mesh network si sunt folosite de alte device-uri pentru a ajunge la coordinator. Trebuie doar sa fii atent la compatibilitatea dintre device-uri. Poti avea surpriza ca un senzor sa se conecteze la coordinator printr-o priza, dar sa nu fie chiar compatibil cu acea priza si va pierde conexiunea. Am patit treaba asta, am dat retur prizele respective si am luat altele de la alt brand.
    Am folosit CC2531, CC2538 cu antenta si Conbee II. CC2531 tine pana la max 20 device-uri (eu am ajuns a 52 in 8 luni – senzori, prize, relee, becuri, butoane etc.). De Conbee II sunt foarte multumit, are putere mai mare, tine mult mai multe device-uri si e stabil cu ce am eu. Era si o promotie acum pe
    https://www.intrerupatoare-tactile.ro/gateway-universal-zigbee-conbee-ii
    cu codul promo ConBee2FB ajungi undeva la 200 de lei.

    Thanks!

    #13816
    Florin
    Participant

    Salut! Daca vrei sa rezolvi problema acoperirii in Zigbee o poti face cu una-doua prize sa becuri smart pe Zigbee ce vor functiona ca repeater si iti pot, in functie de pozitia lor, extinde zona.

    #13822
    Mihai
    Participant

    Salut Stefan,

    Multumesc pentru sfaturi si pentru ca ti se pare interesant topicul.
    Raspunsuri la intrebarile tale:
    1) cum te ajuta automatizarea de la masina de spalat. Ce face mai exct?

    => In acest moment si cred ca singurul lucru care este important pentru mine este sa ma notifice ca a terminat ( trimit la toti utilizatori un push pe telefon si acum am inceput sa ma joc si cu o boxa Google nest mini gen1)
    O masina de spalat smart din ce stiu eu si daca gresesc ma poti corecta face in felul urmator:
    – stie sa dozeze cantitatatea de detergent de care are nevioie in fct de program din rezervorul detergentului (neimportant pentru mine pentru ca tot este necesare incarcarea masinii de spalat cu rufele necesare spalarii, deci pot sa pun si detergent atunci)
    – stie sa comunice cu uscatorul sa isi sincronizeze programele folosite ( nu este important pentru mine pentru ca masina de spalat si uscatorul trebuie sa fie din ce stiu eu acelasi brand)
    – ii poti pune timer de pornire din aplicatie ( neimportant pentru mine ca oricum masina de spalat stie sa faca asta cu 2-3 butoane apasate si poti face asta cand incarci masina de spalat)
    – te notifica ca a terminat programul ( lucru care il fac in momentul de fata cu o priza gosund SP111 ce e flash-uita cu ESPHome) – de asemenea monitorizez si consumul de energie

    2) Aceeasi intrebare si pentru aspirator. Folosesti doar sa stie ca nu esti acasa si sa primeasca comanda de start? Ma gandesc ca poate mai sunt automatizri la care nu m-am gandit si poate ar merita sa pun si eu in HA Roborock-ul.

    => In momentul de fata integrat in HA am asa:
    – porneste cand nu este nimeni acasa ( dar avem 2 copii mici si trebuie sa strangem mereu jucariile si sa lasam ordine ca sa poata face curat linistit :)) + usile deschise )
    – ma notifica in cazul in care acesta intra in modul eroare ( trimit push pe telefon cu eroarea)
    – am cardul de map extractor cu zonele si go to target si cardul de vacuum
    – singura chestie pe care mai vreau sa o fac este sa resetez filtrele cand este timpul sau cand le schimb
    Si cam asta este tot ce pot face sa renunt de tot la aplicatia MiHome.
    Eu am un Roborock S6 pure, dar cred ca daca ar fi unul superior cu camera sau altceva cred ca poti face mai mult ca de ex sa folosesti camera pe post de supraveghere , daca vorbim de un S7 cu recipient de descarcare ce a aspirat sa te notifice ca trebuie sa il goilesti in rest alte idei de automatizare nu am momentan. Aaa poate una mai iesita din comun sa fie daca ai animale sa le dai de mancare si apa la sursa cand vezi cu camera daca este nu mai sunt bolurile alimentate 😀 ( si sa ai ceva aparate de dozeaza cu clapete de le automatizezi si pe ele )

    3) Ce ai folosit pentru controlul AC pe IR. Eu ma gandeam sa citesc codurile IR si apoi cu un ESP sa modulez codurile pe un bec IR.

    => Pentru functia de IR la AC am avut priza de ethernet langa AC si am reusit sa duc de la ESP (care e la tablou cu releele de controleaza luminile) un cablu de ethernet si am pus langa AC un senzor de IR ( langa receiver-ul lui). Pentru ESP, care acum este flash-uit cu ESPHOME, exista librarie dedicata pentru DAIKIN ( Brand de AC pe care il detin) si merge super bine, exista de asemenea si pentru altele (https://esphome.io/components/climate/ir_climate.html). Aici mai am de lucrat, in HA cred ca e mai simplu dar am vazut ca si in ESPHOME local pentru ESP am vazut ca se poate, la niste automatizari bazate pe clima in functie de sezon, de locatia locuitorilor din apartamet, de temperaturile date de senzori.
    In concluzie cred ca daca ai un bec IR cu ESP8266 pe el sunt sigur ca vei reusi si cu flash ESPHome.

    Legat de ceea ce ai scris de ZigBee multumesc frumos de sfaturi. Am incercat sa incep cu ceva simplu si nu foarte costisitor avand in vedere ca pentru inceput am decat senzorii de miscare care vreau sa ii folsesc pentru eficientizarea consumului de lumina. Ideea e ca intre coordonator CC2531 si un senzor distanta nu depaseste 5m si trece doar printr-un zid de beton si tot imi spune ca LQI este 0. oricum bateriile de la senzori care trebuiau sa reziste cu anii mie dupa 3 luni unii stau chiar la 40% ( asta imi spune zigbee2mqtt :)) nu am verificat bateriile sa stiu ca exact asa stau lucrurile :)) ).

    Voi lua in calcul toate sfaturile in momentul in care voi extinde reteaua zigbee. Multumesc inca o data.

    Sper ca raspunsurile sa te ajute sau sa iti faca o idee cat de cat necesara pentru a implementa cele dorite de tine.

    Oricum ideile sunt multe, iti ocupa timp, dar cand exista pasiune se construieste SMART Home.
    Si in momentul in care faci singur, iti creezi sistemul sa lucreze si sa actioneze pentru necesitaile tale.

    Thanks

    #13823
    Mihai
    Participant

    Salut Florin,

    Multumesc frumos de sfaturi voi lua in calcul cele specificate de tine.

    Ideea este ca la cel mai indepartat loc de coordonator este la 5-7m. Ceea ce mi se pare ca pentru CC2531 care ar trebui sa duca pana la 20 device-uri ar trebui sa duca ok, dar la mine se pare ca nu. Probabil o fi si de la CC2531 problema, de aceea am zis sa pun o antena – am inceput sa desfac un router vechi sa ii iau conectorul de pe placa si antena :)).
    Prizele in momentul de fata mi se par un pic cam mari ca dimensiuni ( compar aici cu un GosundSP111 ) si nu as vrea sa extind reteaua cu prize pe post de router de zigbee.

    Intrebare becurile daca nu sunt alimentate cum functioneaza ca router? Au baterii interne? Sau fac doar partea de router doar daca sunt alimentate?

    Specific ca reteaua zigbee este integrata in HA cu ajutorul ZigBee2MQTT 9 am incercat si ZigbeeHomeAutomation si nu mi se pare vreo schimbare majora.

    Thanks

    #13827
    Stefan
    Keymaster

    Salut Mihai,

    Legat de becurile zigbee. Cand folosesti un bec zigbee nu mai folosesti intrerupatorul normal sa-l alimentezi si sa-i tai alimetarea. Folosesti intrerupatorul ca sa trimita semnal de on/off intr-o automatizare care va face on/off la bec. Intrerupatorul comanda un releu zigbee care face asta, sau un buton zigbee cu baterie etc. Astfel becul ramane alimentat mereu doar se stinge si aprinde cand primeste comenzile de la automatizare. Astfel functioneaza pe post de repeater si daca este pornita lumina la el si daca nu este, pentru ca becul este alimentat in permanenta.

    1) Interesanta treaba cu monitorizarea consumului la masina de spalat sa stii cand a terminat. Imi fac si eu si pun HA sa trimita notificari 🙂
    2) Tot Roborock S6 Pure am si eu 🙂 Din cauza ca si la noi cei mici lasa lucruri prin casa si mai mereu tre sa faci putin curat inainte sa-si inceapa programul, nu l-am pus sa plece cand nu suntem acasa. Probabil din cauza ca tot manual il pornim nu am simtit avantajul de la pune in HA;
    3) Pt AC thanks pt link. Mai spre vara poate ma invrednicesc sa fac ceva similar.

    Multumesc mult pentru informatii!

    #13829
    Mihai
    Participant

    Salut Stefan,

    Ma bucur ca raspunsurile mele ti-au starnit interesul si “joaca” in HA 😀

    Legat de treaba cu bec zigbee nu ma avantajeaza, pt ca nu vreau sa renunt la solutia pe care o am in acest moment cu ESP cu relee pe teleruptori. Probabil ma voi orienta spre prizele zigbee, dar cum am zis, mi se par destul de mari ca dimensiuni in acest moment avand in vedere ca unele stiu doar on off :))

    Multumesc de info

    #13840
    Florin
    Participant

    Salut Mihai,

    O alta solutie ar fi sa inlocuiesti teleruptiarele cu Shelly 1, sau 2 teleruptoare cu un Shelly 2.5. Lasi becul zigbee alimentat permanent si il comanzi din buton, prin Shelly, HA, la bec.

    Seara faina!!

    #13841
    Mihai
    Participant

    Salut Florin,

    Multumesc, voi lua in calcul sugestia ta.

    Seara buna!

    #14050
    Mihai
    Participant

    Salut @fcimpeanu,

    Am luat in calculsugestia ta cu extinderea retelei zigbee si am folosit smart plug-uri ( desi sunt cam mari) dar am testat si totul merge mult mai bine… deci o acoperire buna realizata de coordonator si routere duce la o stabilitate a retelei zigbee. Multumesc.

    #14081
    Stefan
    Keymaster

    Salut @mihai,

    Am reusit sa fac monitorizarea de consum cu o placuta wemos, o clema SCT013 si un convertor de semnal ADC ADS1115. In codul urcat pe wemos am pus si conectarea cu serverul msqtt astfel ca mi-am definit entitatea si in HA ca sa pot avea acolo status, istoric si grafice.
    A se nota ca nu este o treaba exacta, doar plimb placuta prin casa pe la diverse dispozitive ca sa-mi fac o idee legat de consum. Pentru o monitorizare mai exacta am in tablou un Shelly 3EM.

    Mai jos las cateva poze. Primele 3 canale sunt cele monitorizate de Shelly 3EM si ultimul este cel asamblat de mine. As mi mentiona ca pe luna asta (1 ian – 23 ian) a contorizat undeva la 53 kWh (este un frigider side by side)

    current_consumption

    refrig

Vizualizare 11 articole - 1 la 11 (din 11 în total)
  • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.

©2023 SmartHome360.ro Totul Despre si Pentru Smart Home! Partener LoxonePartener KNX

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Creează cont